2008-06-23

Compound
Tila ja valta. Metropolin kumouksellinen geopolitiikka.

Kalle Seppä

4.

Miksi olla rakentamatta sosiaalikeskus metropolin eteläisten rantojen kovan rahan talojen kellariin? Miksi olla tarjoamatta eteläisen Euroopan rom-siskoillemme ja -veljillemme, samojen talojen korkeampien kerroksien suojaa siltojen sijasta? Rakentamalla samalla uutta suojelua ja uutta valtaa. Miksi tuleva kerjäläisyyden kesä ei voisi olla uusi kumouksellisen geopolitiikan kesä? Ei rakentaakseen tuotannollisia tiloja prekariaatille, vaan rakentaakseen uuden poliittisen nomoksen. Suojaa ja kansalaisuutta. Compoundeja ja Green Zoneja. Viholliselta vapautettuja "etnisesti" puhtaita alueita, jos tässä yhteydessä sana "etninen" halutaan ironisesti ymmärtää juuri etnisyyden vastakohtana.

Sivilisaatioiden makrokonflikti synnyttää mikrogeopolitiisia konflikteja, joilla on strateginen merkitys. Vuori on synnyttänyt hiiren. Mikrogeopoliittisia konflikteja globaalin demokraattisen ja uuskonservatiivisen republikaanisen puolueen vallan aikakaudella. Taistelu metropolitaanisista tiloista on välittömästi politiikkaa perustava nomos, koska se liittyy välittömästi valtaan, suojeluun ja rajaamiseen. Valta on mekanismi, joka hallitsee tilaa ja joka ei voi hyväksyä sen alueellisen eheyden - tai yksityisen omistamisen - loukkaamista. Sen vuoksi tiloja tyhjentää poliisi, eikä Pekka Sauri. Sen vuoksi tiloja valtaa metropolitaaninen proletariaatti, eikä vanhat ja väsyneet teoreetikot.

Sosiaalikeskukset ja urbaanin tilan compoundit - myös tilapäiset compoundit - siis välittömästi politiikkaa perustavina tilallisina tekoina. "Compound" ei ole kaikille avoin tila. Se ei ole demokraattinen tila. "Compoundissa" asuvat liikemiehet Riadissa tai diplomaatit Bagdadissa. Eikö sosiaalikeskuksen pitäisi olla juuri päinvastoin kaikille avoin tila, joka murtaa käsitteen poissulkemisesta ja yksityistämisestä? Aivan varmasti, mutta juuri sen vuoksi ainoa oikea tapa vallata ja hallita tilaa on ottaa tämä tila pois vihollisen kontrollista ja poistaa kaikilta epämiellyttäviltä ja uhkaavilta hahmoilta - taksikuskeista muihin kusipäihin - oikeus penetroida vihreitä alueita. Kaikille avoin tila, vihreä konservoitu aarniometsä tai hutera puutalo, ei ole tila, joka uhkaisi metropolitaanista tilanjakoa, se on vain vanhan konservointia. Modernin irvikuva. Proletariaatti kaipaa "compoundin" romantiikkaa. Poissulkemista. Vihollista ja ystävää. Sanalla sanottuna: politiikkaa. Edesmennyt imperiumi käsitti, että "compound" on poliittisen päätöksen paikka, jonka ei tarvitse olla edustuksellinen, eikä demokraattinen. Se on kai osoitus siitä tosiasiasta, että politiikka on muuta kuin demokratian piirileikkiä. Politiikka on vihollisen tuhoamista ja ystävien suojelua. Oman alueen koskemattomuutta.


Ks. myös trilogian muut artikkelit:

Seppä: Katoamistemppuja

Seppä: Näkymätön aurinko

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.