2003-12-19

Kansan kuokkavierasjuhlista yhteiskunnalliseen lakkoon

Jukka Peltokoski

Leipomovastarinnan yleistäminen

Nykyinen valta ei pysy neljän seinän sisällä. Se on kaikkialla, ottamassa haltuun työtä, jota tehdään kaikkialla. Niinpä vastavallankin on oltava jatkuvassa liikkeessä. Sen on lakkoiltava kaikkialla, missä pääoma imee itseensä ihmisten yleistä tuottavuutta, sosiaalista elämää sinänsä. Kuokkavierasjuhlille osallistuneen uuden sukupolven talonvaltaus olikin kuin merkki siitä, että juuri tämä suunta on koodattu 2000-luvun kapinallisten dna:han.

Nyky-yhteiskunnan poliittisesti merkittävin muutostrendi on yhteiskunnan yritysmäistyminen. Yritysmuoto pyrkii kaappaamaan itseensä jokaisen sosiaalisen suhteen ja vuorovaikutustilanteen. Tämä ei tarkoita vain sitä, että virallisesta politiikasta on tullut talouspolitiikkaa - kuten tavataan sanoa. Olennaisempaa on, että yritysyhteiskunnassa arkipäiväisimmätkin sosiaaliset suhteet pyritään muuttamaan työ- tai kulutussuhteiksi, kaikki yhteisöt työ- tai kulutusyhteisöiksi, kaikki tilat työ- tai kauppapaikoiksi, kaikki aika työajaksi tai shoppailuksi. Sosiaaliset suhteet alistetaan tavaramuotoon. Tässä Nokian sivustoa jäljitelleen kuokkavierassivuston viitekehys (sivumennen sanoen paras "keikkasivusto", mitä olen nähnyt).

Yritysmuodon yleinen läpi tuleminen ei ole kiinni pöytäkirjoihin jälkensä jättävistä päätöksistä. Epäilemättä Yritys kirjoittaa itsensä yhteiskuntaan niidenkin välityksellä, mutta kyse on ennen kaikkea inhimilliset kyvyt ja tavat kapitalismin käyttöön valjastavista jokapäiväisistä verkostoista. Kyse on eettisestä hallinnoinnista. Niinpä tämä vallan uusi muoto on myös kohdattava ikään kuin iholla, hienovaraisten sosiaalista käyttäytymistä ohjailevien kontrollien tasolla. Tämä ei tarkoita institutiunaalisten ratkaisujen mitätöimistä, vaan niiden uudelleen määrittelemistä, puitteistamista uuteen yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

Yritysyhteiskunnan kapinassa on kyse juuri sen suuntaisesta jatkuvasta työtaistelusta, jota Megafonissa aiemmin julkaistu ja kuokkavieraidenkin sivuilleen linkittämä Kämpa Tillsammans! -ryhmän "leipomoteksti" kuvaa - mutta nyt yleistettynä koko yhteiskunnan alueelle. Kyse on lakon yhteiskunnallistamisesta, yhteiskunnallisesta lakosta, työtaistelusta, joka tapahtuu työvoiman virtauksissa, ei vain AY-pomojen määrittelemissä muodollisissa raameissa. Tänään ei riitä, että työvoima vapauttaa työtään korporatiivisesti säänneltynä tai vain muodollisessa työpaikassaan. Koska työpaikka on kaikkialla, ovat työtaistelutkin kaikkialla, jatkuvassa liikkeessä. Nyt taistelu saa muodon kaupasta varastetussa tuotteessa, nyt maksamatta jätetyssä julkisen liikenteen matkassa, nyt H&M:n mainostauluun levähtäneessä maalipommissa - vaihtelevissa tilanteissa, joissa avataan paon viiva ulos yritysyhteiskunnan kontrolliverkostosta.

Vielä tällä hetkellä Seattlen jälkeinen kapinallinen subjektiviteetti ehkä hakee levottomana taistelutyyliään, mutta on varmaa, että se tulee vetämään koko paletin uusiksi. Ja hyvä niin. Olennaisinta on, että uudet taistelut eivät nouse vastustamisesta sinänsä, vaan ylitsevuotavasta luovuudesta ja tuottavuudesta, jolle haetaan vapaita ilmaisun tiloja. Siinä missä voimaton vasemmisto on keskittynyt reaktiivisiin puolustustaisteluihin (pro hei-taas-meitä-viedään), on 1990-luvulta jatkuneessa nuorisoliikehdinnässä korostunut mahdollisuuksien avaamisen ja uuden luomisen horisontti, merkittävimpinä esimerkkeinä jo mainittu perustulokeskustelu, vaatimukset rajojen avaamiseksi, autonomiset mediaprojektit sekä yhteiskunnasta vetäytyvän julkisen sektorin jälkeensä jättämien rakennusten haltuunotto. Globaalisukupolven kapina ei määrity ensisijaisesti vihollisten tai minkään muunkaan "toisen" kautta. Se ei ole kuolemanpelkoista. Sen politiikka on itsevalorisaatiota. Se on leikkisää, juuri kuten Kämpä Tillsammans!:in leipomovastarinta.

Epäapokalyptinen jälkikirjoitus

"Ymmärrän", jos Kuokkavierasjuhlista osansa imenyt media on tyytymätön kuokkavierailujen luultavaan loppumiseen. Media haluaisi varmasti kuokkavieraita kyltymättömästi lisää. Tässä vinkki vieroitusoireisiin: tämänvuoden mediasirkus lähenteli mittasuhteita, joiden puolesta median kannattaisi harkita Kuokkavierasjuhlien järjestämistä saman tien ihan itse. Palkattuja mielenosoittajia, parhaita kuvakulmia, näyttäviä stuntteja. Sopivasti splatteria takaa suurimman yleisön. Viidentoista minuutin aktivistijulkisuus asiaohjelmassa tuo poliittisen debatin tuntua. Miksi epäröidä? Tämähän olisi vain johdonmukaista medialogiikkaa.

Linkkivinkki:

Yhteiskunta-"analyysia" Attac-foorumilla. Leena Khrooh syyllistää leipureita työpaikkansa menettämisestä, ja muita hersyviä tarinoita siitä, miksi prolen pitäisi puhaltaa yhteen hiileen pomon kanssa.


Kuvia:

Bileet kuokkavieraiden valtaamassa talossa

Bommitommi & Paarma keikalla Kalevankatu 48:n vallatussa talossa

Bileet kuokkavieraiden valtaamassa talossa

Bileet kuokkavieraiden valtaamassa talossa

Kulkue vallatulta talolta Hakaniemen torille

Kulkue valtaukselta Hakaniemen torille

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.