2003-03-11

Kasvotonta vastarintaa
Arkipäivän työtaistelua ruotsalaisessa leipomossa

Kääntänyt: Toimitus

"Joku" - mytologian käyttö

Jotta leipä tulisi ulos uunista niin hyvänä kuin mahdollista, oli tarpeellista säätää koneet sellaiselle toiminta-asetukselle, jossa niitä täytyi jatkuvasti valvoa, ja tämä oli meidän tehtävämme. Koska meidät oli tämän lisäksi sijoitettu työskentelemään useilla tuotantolinjoilla samanaikaisesti, kävivät työskentelyolot absurdeiksi - jos taikina jäi jumiin yhdellä linjalla, täytyi asia korjata, samalla kun taikina saattoi jäädä jumiin toisellakin linjalla. Ja se useimmiten jäi, "kaikki menee päin helvettiä" - lain mukaan. Ratkaisuna oli luonnollisesti käyttää konetta täysin eri toiminta-asetuksella, jolloin taikina ei koskaan jäänyt jumiin. Kun esimies huomasi tämän, teeskentelimme aina olevamme yllättyneitä ja valitimme koneista: sanoimme niiden olevan todennäköisesti epäkunnossa. Tai ehkä joku "kusipää" oli muuttanut säätöjä; tällä paikalla oli aikaisemmin työskennellyt paljon ihmisiä, ja joku muualle siirtynyt oli ehkä kuvitellut voivansa muuttaa asetuksia mielensä mukaan. Ketään ei tietenkään nimetty syylliseksi tällaisiin väärinkäytöksiin, mutta asia meni niin pitkälle että esimies itse kuljeskeli ympäriinsä asiasta mutisten, yrittäen selvittää kuka oikein ravasi ympäri leipomoa muuttelemassa asetuksia koko ajan.

Käytimme työprosessia koskevaa tietoamme kaksiteräisellä tavalla. Silloin kun pomot tiesivät asioista enemmän tai yhtä paljon kuin me, vetosimme tiedon puutteeseemme. Samaan aikaan keksimme syitä asioista joista he eivät tienneet mitään ("Taikina oli liian paakkuista"), kun selitimme koneiden asetusten muuttamista pomoille, joilla ei asiasta oikeaa tietoa ollut. Ja koska he olivat pomoja, he eivät kyselleet enempää. Käytimme myös käsitteitä joita he eivät ymmärtäneet. Puhuimme esimerkiksi kahvitauoista "kynäilynä". Kun he kysyivät, kuinka paljon työtä oli jäljellä, sanoimme että enää jonkin verran kynäilyä oli tekemättä, ja näin heitä huiputettiin uskomaan että kyseessä oli jokin tärkeä tehtävä.

Toinen, tuntematon tekijä olivat pomot leipomon toisilta osastoilta. Tosiasia oli, ettei meidän pomomme koskaan puhunut eräille muille pomoille, joiden kanssa hänellä oli erimielisyyksiä. Niinpä väitimme, että olimme saaneet heiltä eri ohjeet, eikä meillä ollut parempaa tietoa kuin totella heitä, koska olimme uusia talossa.

Valtion terveysviranomaiset olivat toinen suuri auktoriteetti. En tiedä olisivatko he sanoneet mitään, mutta me sanoimme että heillä on huomautettavaa käytännöstä, jossa pomot käskivät meidät siivoamaan (tässä suorituksessa saattoi saada runsaasti vehnää keuhkoihinsa). Ja koska laki ja terveyshallitus olivat pomojemme auktoriteetin yläpuolella, emme voineet ottaa vastuullemme tätä siivoamista.

Epäsolidaariset työkaverit

Kuten monilla muillakin työpaikoille, myös meidän osastollamme leipomossa oli eräs petturi ja perseennuolija. Hän kieltäytyi osoittamasta solidaarisuutta työkavereille jättämällä töitä tekemättä, niin että toisilla oli enemmän työtä tehtävänä. Samalla kun pyrimme yhdessä meihin kohdistuvan valvonnan vähentämiseen ja työtaakan keventämiseen, vaikutti hänen karkuruutensa meihin kaikkiin. Lisäksi hän nuoleskeli pomojen persettä ja sai parhaat työvuorot ja lomat; muutamassa tapauksessa hän toimi jopa ilmiantajana pomojen suuntaan, kun eräät pitivät pitempiä taukoja kuin mihin heillä olisi lupa. Erityistä kiinnostusta hän tunsi uusien tulokkaiden pomottamiseen.

Hänen kanssaan yritettiin tulla toimeen monilla eri tavoilla; jotkut uhkailivat häntä, kehotimme kaikkia uusia työntekijöitä olemaan antamatta hänen pomottaa heitä, ja kieltäydyimme auttamasta häntä ongelmatilanteissa. Hänet eristettiin työpaikalla lähes täysin, eikä kukaan pitänyt hänestä. Hän oli jatkuva ongelma, joka päättyi vasta kun hän otti lopputilin, mutta jossain vaiheessa kehitimme tilanteeseen jonkinlaisen tasapainon. Hän esimerkiksi lopetti kielimisen, jolloin lopetimme hänen tekemisiensä ja taukojensa valvonnan. Tavallaan hänestä oli meille hyötyä, eräänlaisena varoittavana esimerkkinä tulokkaille: hänessä he näkivät, mitä seurauksia epälojaalisuus työkavereita kohtaan toi mukanaan - nimittäin joutumista pilkatuksi, naurunalaiseksi ja joukosta täysin poissuljetuksi.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.