2003-03-11

Kasvotonta vastarintaa
Arkipäivän työtaistelua ruotsalaisessa leipomossa

Kääntänyt: Toimitus

Tauot

Ensimmäisenä työpäivänä työntekijä sai ohjeet, että kaikki tauot on ajoitettava. Leipurit, jotka olivat työskennelleet paikassa meitä pitempään, unohtivat nämä ohjeet pian. Kaiken kaikkiaan, meillä oli tunnin tauko päivässä, ja jollet leimannut taukoasi kellokortilla, palkkatoimisto vei yhden tunnin osuuden palkastasi. Jos leimasit kellokortin mutta viivyit poissa pidempään kuin tunnin, he veloittivat enemmän, mutta jollet leimannut lainkaan, he ottivat kuitenkin tunnin palkan pois. Näin hävisit joka tapauksessa jos leimasit itsesi ulos tauolle. Tämän asemesta vietimme pidempiä taukoja vuorotellen. Se toimi hyvin ja kaikki sujui mainiosti. Pomo ei voinut paljoa valittaa, koska kukaan ei kirjautunut ulos. Jos joltakulta kysyttiin, miksei ollut kirjautunut ulos, hän vastasi unohtaneensa sen, tai että joku oli sanonut hänelle ettei niin tarvitse tehdä. Tällöin pomo totesi, että vastaisuudessa ulos pitäisi leimautua, ja hänelle vastattiin "Kyllä", ja jatkettiin samaan malliin piittaamatta tästä paskaakaan.

Aikido

Tätä tapaa, jossa teeskennellään tulevansa toimeen pomon kanssa, vaikka todellisuudessa tehdään mitä itse halutaan, voidaan ajatella aikidon kautta. Jos ei ole todella tarpeellista olla avoimesti vastakkaista mieltä pomon kanssa, luistelet vain tilanteesta pois, toimien täysin eri tavalla kuin pomo käski. Jos pomolle oli tärkeää luulla olevansa tilanteen hallinnassa, niin annoimme hänen luulla niin - niin kauan kuin todellisuudessa me hallitsimme tilannetta.

Ideana oli, että eri leipälaatujen välillä tulisi olla niin lyhyt aika kuin mahdollista. Mutta koska tajusimme, etteivät mitkään argumenttimme siitä, että tämä olisi stressaavampaa ja raskaampaa meille uunien ja kaukaloiden vierellä työskenteleville sekä erityisesti pakkaajille, teeskentelimme todella yrittävämme tehdä kaiken mahdollisimman nopeasti. Käytännössä sanoimme, että vanhojen koneiden kanssa on ongelmia, että "vehnäjauhojen syötössä oli katkos" (asia jota heidän oli mahdotonta tarkistaa) jonka selvittäminen kesti jonkin aikaa, tai sitten vain teeskentelimme että olimme kehnompia työskentelemään kuin todella olimme. On aina myönteistä olla panostamatta työntekoon täysillä, niin että voimia säästyy tilanteeseen jossa niitä todella tarvitaan.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.