2003-02-07

Nomadisen vastarinnan lyhyt oppimäärä
Filosofi Rosi Braidotti ja ihmisenä olemiseen kohdistuvan vallankäytön kritiikki

Markus Termonen, Miikka Pyykkönen, Tom Kettunen

Onko sinulla tällä hetkellä merkittäviä keskeneräisiä töitä? Millaisten aiheiden parissa kamppailet parhaillaan?

Olen kirjoittamassa mm. kestävyyden etiikasta ja sen liittämisestä nomadismiin, siis siitä jo mainitusta ajatuksesta, että liikkeet ja muutokset kyllä sopivat, mutta rajoituksin. En halua, että nämä rajoitukset ovat juutalais-kristillisestä moraalisuudesta peräisin, vaan pikemminkin differentiaalisesti määräytyviä, vaihdellen sen mukaan millaisia nopeuksia eri ihmiset kestävät. "Kuinka paljon kestän?" on erinomainen eettinen kysymys. Siis annostelun idea. Tämä teos tulee olemaan valmis keväällä 2002. Kyseessä on uuden nomadismitriologiani toinen osa. Ensimmäinen osa käsittelee kulttuurintutkimusta, toinen kestävyyden etiikkaa ja kolmas Eurooppaa sekä eurooppalaista kansalaisuutta. Eurooppaa käsittelevä osa valmistunee muutaman vuoden päästä.

Toisaalta tekeillä on perhehistoriani, Rhododendron, joka on sarja haastatteluja joidenkin sukuni ihmisten kanssa. Olemme olleet siirtolaisia 1900-luvun alusta saakka. Isoisäni muutti Argentiinaan 1904. Siispä matkustin Argentiinaan, tutkin mitä hän oli tehnyt ja perehdyin arkistoihin. Vanhempani asuvat Australiassa ja heitä haastattelin perinpohjaisesti. Minulla on sukua Tsekin tasavallassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Yritän dokumentoida tämän suvun nomadismia. Se ei ole juutalainen suku, se ei ole postkolonialistinen suku, vaan tavallinen eurooppalainen suku. Tämä on tavallaan minun argumenttini. Esitän haasteen: miljoonat eurooppalaiset tulevat tunnistamaan itsensä tarinassa. Euroopan käsittäminen paikoillaan olemisen paikkana tarkoitt aa ettei tunne eurooppalaista historiaa. Tämä on ollut ikuisesti sisäisen siirtolaisuuden paikka. Olen mainstream-ihminen - tämä tarina on todellista historiaa, eikä kukaan voi sanoa, että olisin utopistinen, vaikka kerronkin uskomattomista nomadisista matkareiteistä. Tässä me olemme, normaalit eurooppalaiset. Vaikka meidänlaisiamme on miljoonia, emme ajattele itseämme nomadisesti. Mitä tarvitaan jotta ajattelumuutos tapahtuisi? Olemme joukko ristiriitoja ja sirpaleita. Tämä on vahvuus. Jos vain voisimme tehdä nämä muutokset omakuvassamme ja representaatioissamme...

Tulee siis sekä trilogia että dokumentaatio. Nämä ovat elämäni suuret kirjat, kypsyyteni kirjat. Aiemmat kirjatkin olivat hyviä, mutta tunnen että näissä on jotain erityistä. Mielestäni tiedän mitä teen, ja mielestäni ne ovat tärkeitä kirjoja. Toivon että niistä pidetään, mutta sitähän ei koskaan tiedä. Välttämättä ne eivät merkitse muille mitään.

Haastattelijat: Tom Kettunen, Miikka Pyykkönen ja Markus Termonen.

Rosi Braidottin henkilökohtainen kotisivu: http://www.let.uu.nl/~Rosi.Braidotti/personal/

Luettavaa:

  • Braidotti, Rosi (1991): Patterns of dissonance. A study of women in contemporary philosophy. Oxford: Polity Press.
  • Braidotti, Rosi (1993): Riitasointuja. Tampere: Vastapaino.
  • Braidotti, Rosi (1994): Women, the environment and sustainable development. Towards a theoretical synthesis. London: Zed Books.
  • Braidotti, Rosi (1994): Nomadic subjects. Embodiment and sexual difference in contemporary feminist theory. New York: Columbia University Press.
  • Braidotti, Rosi & Lykke, Nina (eds.) (1996): Between Monsters, Goddesses and Cyborgs. Feminist Confrontations with science, Medicine and Cyberspace. London: Zed Books.
  • Braidotti, Rosi (1996): Nomadisen subjektin jäljillä. Filosofi Rosi Braidottin haastattelu. Toim. Marita Husso ja Marja Kaskisaari. Niin & Näin 3/1996.
  • Braidotti, Rosi (2000): The Making of European Women's Studies. A Work in Progress Report on Curriculum Development and Related Issues. By Athena, Advanced Thematic Network in Activities in Women's Studies in Europe. Rosi Braidotti and Esther Vonk (eds.), Utrecht University.
  • Braidotti, Rosi (2000): The Making of European Women's Studies, volume II. A Work in Progress Report on Curriculum Development and Related Issues. By Athena, Advanced Thematic Network in Activities in Women's Studies in Europe. Rosi Braidotti and Esther Vonk (eds.), Utrecht University.
  • Braidotti, Rosi (2002): Metamorphoses: Towards a Materialist Theory of Becoming. Cambridge: Polity Press.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.