2003-02-07

Haluatko taidetähdeksi?

Marko Pyhtilä

Pidä pokka

Älä ole kuitenkaan liian hampaaton; muuten uppoat taidemaailman lammaslaumaan. Tähdeksi haluavan täytyy käyttäytyä kuin tähti. Kun kerran tiedät olevasi häikäisevä nero, etkö mieluiten julistaisi sitä jokaiselle vastaantulijalle? Ole ylimielinen kaikkia niitä kohtaan, jotka eivät pysty estämään urasi etenemistä. Myöhästy järjestelmällisesti tapaamisistasi. Kasvata egosi niin suureksi, että kilpailijasi tuntevat olonsa vaivautuneiksi aina sinusta kuullessaan. Huomaat pian, että on nastempaa olla kusipää kuin roolimalli.

Lue lisää postmodernia hölynpölyä, ja pidä pokka aina, kun julistat Baudrillardin tai Foucault'n hölmöimpiä teesejä ominasi. Vaikka olet businesstapaamisia varten joutunut opettelemaan keskiluokkaiset pöytätavat, sinun täytyy vapaalla ollessasi sikailla surutta, jotta maakunnissa ns. tavallisetkin ihmiset kuulisivat sinusta ja oppisivat pitämään sinua nerona. Pistä taiteilijakapakka remonttiin tai hajota hotellihuone luentomatkallasi, ja katsokin, että olet seuraavan päivän lööpissä. Kirjoittaudu mielisairaalaan ja anna sieltä sovinistisia haastatteluja naistenlehdille; retostele nais/miessuhteillasi ja paljasta koko maailmalle seksuaaliset perversiosi.

Lue muutama rocktähden elämäkerta, ne ovat täynnä käytännön vinkkejä tämänkaltaisen aktiviteetin suhteen.

Kuinka pitkälle olet valmis menemään?

Tämä kysymys sinun täytyy asettaa itsellesi. Mitä sitten kun olet saavuttanut taidetähteyden? Haluatko nauttia omasta kuuluisuuden vartistasi vai haluatko todelliseksi kiintotähdeksi Goethen, Shakespearen, Stendhalin ja Kurt Cobainin seuraan? Entä sitten, kun olet noussut mitättömyydestä keskinkertaisuudeksi? Postmodernissa informaatioyhteiskunnassa tähdenlennot ovat yhä lyhyempiä. Kuka muistaa enää toissavuoden J. H. Erkko tai Finlandia-palkinnon saajia? Hyvä että joku edes muistaa tuonnimisten palkintojen olemassaoloa. Todelliseksi supertähdeksi haluavan täytyy tehdä jotain tosi räväkkää! Enää ei riitä, että paljastaa olevansa bi tai gay. Ketä se kiinnostaa? Kuka loppujen lopuksi jaksaa enää innostua julkkisten mielenterveysongelmista, kun omassa suvussakin on tarpeeksi kestämistä?

Voit aloittaa näyttelemällä riivattua: muuntaudu friikiksi, joka ei peseydy koskaan. Muuta metsään, elä marjoilla ja päihdy Mika Waltarin tapaan kärpässienistä - tai ala kaveerata Hectorin kanssa. Voit pitää median mielenkiintoa yllä lavastetuilla itsemurhayrityksillä hetken, mutta ennen pitkää joudut miettimään, mikä ylittäisi kansainvälisen uutiskynnyksen ja muistuttaisi kotimaan tiedotusvälineitä neroudestasi.

Mieti hetkinen. Mistä John F. Kennedy, prinsessa Diana, Seppo Heikin-heimo ja Rudolph Valentino muistetaan? Aivan oikein: siitä että he kuolivat. Joukkomurha on taattu tapa herättää globaalia kiinnostusta. Surrealistijohtaja André Bretonin mukaan makein surrealistinen juttu oli mennä väkijoukkoon konepistoolin kanssa ja tulittaa silmittömästi - ja keitä me olemme väittämään vastaan tuolle häikäisevälle nerolle! Suorita alkuvalmistelut lähettämällä päiväkirjasi WSOY:lle ja testamenttaamalla ruumiisi Kiasmalle. Kerro lehdistölle lähettämässäsi viestissä, ettet kestä enää kapitalistisen järjestelmän jatkuvaa luonnon saastuttamista, ja että haluat viedä mukanasi mahdollisimman monta maapallon tuhoajaa.

Koska Suomessa ei ole käytössä kuolemanrangaistusta, joudut tapattamaan itsesi massamurhan päätteeksi, ellet halua viettää loppuelämääsi vankilassa. Uskokaa minua, ei ole mitään surullisempaa kuin neroudestaan riisuttu ex-suuruus! Kuolema antaa sen sijaan finaalisuuden loistavalle urallesi, ja vapauttaa akateemiset tutkijat uudelleenarvioimaan elämäntuotantoasi. Anna Karhu-ryhmän ampua itsesi, niin voit olla varma, että pääset samanlaiseen kulttimaineeseen kuin Ken-Saro Wiva. Muista suunnitella hautajaisesi etukäteen, jotta voit olla varma, että media välittää unohtumattomimman hetkesi maailmankylän kollektiiviseen tietoisuuteen juuri sillä tavalla, kuin itse haluat.

Näin se käy. Kuulostaako rankalta? Miten tosissasi oikein olitkaan?
Ja nyt. Toista itsellesi: "Olen häikäisevä nero..."


Kirjoittaja on plagioinut tekstin seuraavista artikkeleista:

  • Luther Blissett: Ten point guide to being a cult artist, Big Issue 23.3.96
  • Stewart Home: How to be an art tart, Big Issue 17.-23.2.97
  • John Waters: How to become famous, National Lampoon 5/85

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.