2003-02-07

Haluatko taidetähdeksi?

Marko Pyhtilä

Älä tee siitä liian vaikeaa

Vaikka taiteeseen on aina liitetty ns. uutuuden ja omaperäisyyden vaatimuksia, ne ovat täyttä illuusiota. Älä yritä olla liian omaperäinen, se vain karkottaa mahdolliset tukijasi. Taidemesenaatit yrittävät esittää ajastaan edellä olevia yksilöitä, jotka vainuavat välittömästi uudet tuulet, mutta todellisuudessa kaikki uusi ja todella omaperäinen pelästyttää ja hämmentää heitä. Loppujen lopuksi, ihmisiähän hekin vain ovat.

Unohda suuret teemat, kuten rakkaus, kuolema, elämä, ikuisuus jne. Erään tutkimuksen mukaan ihmiset kuluttavat taidenäyttelyssä yhtä teosta kohden keskimäärin kolme sekuntia, kun kymmenen vuotta sitten luku oli vielä seitsemän. Keskity siihen - ja vain siihen - mikä herättää huomiota.

Aloita tämä jo omasta persoonastasi. Jos olet lihava, ryhdy Samuli Edelmann -ruokavaliolle. Jos olet anorektikko, ala popsia laihdutuspillereitä. Julkisuuteen kelpaavat ne, jotka osaavat äärimmäisyyksien taidon: olla jotain joko liikaa tai liian vähän. Muista, että seksi kiinnostaa kaikkia - varsinkin rikkaita taiteentukijoita, joilla ei ole omia kokemuksia seksuaalisesta dekadenssistä. Tämän takia tissit ja pyllyt ovat aina olleet suurten taiteilijoiden suosikkiaiheita. Jos sinulla on vaikeuksia päästä alkuun julkisuudessa, käytä ns. Hollywood-metodia: palkkaa "faneja" seuraamaan sinua kaikkiin mahdollisiin kissanristiäisiin, jaa heille nimikirjoituksia ja kohtele heitä töykeästi niin, että kaikki paikalla olijat huomaavat suuren "suosiosi". Kerro iltapäivälehdille, miten ala-asteen rehtorisi/isäsi/Kalle-enosi käytti sinua seksuaalisesti hyväksi lapsena.

Jos et keksi muuta, liimaa kuvallasi ja taiteilijanimelläsi varustettuja julisteita jokaiseen vastaantulevaan lyhtypylvääseen. Mikä tahansa julkisuus on hyvää, kunhan lehdet muistavat kirjoittaa nimesi oikein.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.