2008-02-21

Vapaa Helsinki
Kutsu osallistua yhteiseen taisteluun kaupunkitilasta

Toimitus

"Kukaan ei tarvitse kaupunkia, jossa ihmiset eivät voi eivätkä halua elää."

Haluamme nostaa esiin taistelun siitä, tuotetaanko ja käytetäänkö kaupunkitilaa kaupunkilaisten vai yritysten voittojen ehdoilla. Haluamme puolustaa kaupunkitilan yhteistä käyttöä sen yksityistämistä ja kaupallista haltuunottoa vastaan.

Joukkoliikenteen lippujen hintoja korotetaan jatkuvasti, kun pitäisi päinvastoin ottaa käyttöön ilmainen joukkoliikenne. Vuokra-asuminen on kalliimpaa kuin koskaan. Nollatoleranssi graffiteja ja muita urbaanin elämän merkkejä kohtaan on jatkunut kymmenen vuotta. Sosiaalikeskukselle ei löydy tiloja, mutta kauppakeskuksia voidaan tukea loputtomiin.

Me haluamme järjestäytyä ja toimia yhdessä rakentaaksemme meidän tarpeidemme ja halujemme mukaista kaupunkia. Emme jää odottamaan almuja päättäjiltä, vaan alamme tuottaa vapaata kaupunkitilaa tässä ja nyt. Valtaamme tiloja omiin tarpeisiimme, otamme joukkoliikenteen haltuun, jaamme tietoa poliisin, vartijoiden ja työnantajien mielivallasta.

Vapaa Helsinki -kampanja kokoontuu ensimmäisen kerran Uuden ylioppilastalon kokoushuone Cajsassa (Mannerheimintie 5, B-rappu, 4.krs) 1.3.2008 klo 13-16. Tilaisuudessa esitellään kampanjan lähtökohtia ja suunnitellaan sitä yhdessä eteenpäin. Kaikki ovat tervetulleita!

Helsingin rikkaus syntyy erilaisten ihmisten kanssakäymisestä ja elämästä kaupungissa. Kuitenkin kaupunkiamme rakennetaan nyt vain pääoman tarpeita ja rajoittuneella tavalla käsitettyä rikkautta varten. Meidän rikkautemme on yhteistä onnellisuutta ja elämän mahdollisuuksien kasvattamista, eikä sosiaalisen, henkisen ja fyysisen ympäristömme mielipuolista tuhoamista.

Helsinki on taloudellisesti yksi maailman tuottavimmista, arvokkaimmista ja rikkaimmista kaupunkiympäristöistä, joka tarjoaa valtavia voittoja niin it-alan yrityksille kuin matkailubisnekselle. Yritykset ovat velkaa meille elävästä kaupunkitilasta, mutta me joudumme ottamaan velkaa ja tekemään loputtomasti töitä surkeilla palkoilla voidaksemme kustantaa kaupungissa elämisemme.

Monelle siirtolaiselle kaupungissa eläminen puolestaan tarkoittaa matalapalkkaista työtä kehnoissa oloissa ja kehdoin ehdoin. Kuka siivoaa kaupungin öisin ja ajaa ihmiset aamun ruuhkabussissa työpaikoillensa? Useimmiten juuri maahanmuuttaja. Maahanmuuttajat työskentelevät kaupungille elintärkeissä palveluammateissa kuten siivous- ja ravintola-alalla samaan aikaan, kun heidän mahdollisuutensa saada jäädä Suomeen on epävarma.

Vaadimme kaikille kaupunkilaisille oikeutta elää Helsingissä ilman pakkoa tehdä mitä tahansa työtä ja velkaantua järjettömästi säilyäkseen hengissä. Vaadimme ilmaista joukkoliikennettä, tilaa ihmisten kanssakäymiselle ja urbaanille viestinnälle. Vaadimme Stop Töhryille -kampanjan lopettamista välittömästi. Vaadimme kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja - pankit eivät saa kiskoa valtavia korkoja ihmisten välttämättömimmistä tarpeista.

Me teemme Helsingistä elävän ja kuitenkin me joudumme maksamaan eniten asumisesta, liikkumisesta, elämisestä ja oleskelusta kaupungissamme. Siksi kutsumme kaikki kiinnostuneet avoimeen kokoukseen aloittamaan laajan ja jatkuvan toimintakampanjan vapaan ja yhteisen Helsingin puolesta.

Kukaan ei tarvitse kaupunkia, jossa ihmiset eivät voi eivätkä halua elää. Kukaan ei halua pelkkiä sairaalloisesti valvottuja luksusasuntoja, joissa huippuosaajat voivat mädäntyä tuijottamassa laajakuvatelevisioitaan ja juomassa netistä tilattua samppanjaa. Kukaan ei halua kaupunkia, jossa autot tukkivat kadut ja saastuttavat hengitysilman.

Aloitteen takana on joukko ihmisiä, jotka toimivat tai ovat toimineet Helsingin talonvaltausliikkeessä, prekariaatti.org-ryhmässä, Vapaa Liikkuvuus-verkostossa, Autonomisissa Opiskelijoissa ja verkkolehti Megafonin toimituksessa.

Lisätietoja:
vapaahelsinki@gmail.com

Tulostusversio.