2007-07-26

Telakkakatu 6:n valtaus 16.-28.6.2007

Megafoni-Helsinki

Kaupunkitilan valtaaminen yhteiseen käyttöön on jatkunut Helsingissä kevään ja kesän 2007 aikana. Katajanokan talonvaltauksen (Squat Karku), Cafe Pirittan protestivaltausten ja kadunvaltausaktioiden jälkeen joukko ihmisiä valtasi Hietalahden telakka-alueella sijaitsevan tyhjän kiinteistön osoitteessa Telakkakatu 6.

Katajanokan talonvaltauksen päättyminen häätöön ei pysäyttänyt valtaustoimintaa. Toiminta on päin vastoin jatkunut entistä voimakkaampana. 16. kesäkuuta 2007 vallattiin Helsingin Hietalahdessa uusi talo, joka oli huomattavasti Squat Karkua suurempi ja sopivampi sosiaalikeskuskäyttöön. Valtaukseen osallistui jälleen jonkin verran uutta väkeä, joka ei ollut mukana edellisessä valtauksessa.

Valtausten tavoitteena on ollut yhtäältä saada tila autonomiselle sosiaalikeskukselle ja toisaalta nostaa yhteiskunnallisen kamppailun kysymykseksi se, hallitaanko kaupunkitilaa pääoman vai ihmisten ehdoilla. Talonvaltaukset ja kadunvaltaukset ovat vastarintaa kaupunkitilan yksityistämistä vastaan.

Mediassa autonominen sosiaalikeskus on toisinaan virheellisesti rinnastettu nuorisotiloihin. Kysymys ei ole pelkästään nuorten harrastustiloista, vaan tilan luomisesta vapaalle yhteistoiminnalle ja tuotannolle, joka ei ole kapitalistisen voitontavoittelun logiikan ohjaamaa. Toiminnalle, joka - toisin kuin palkkatyö - lähtee osallistujiensa tarpeista ja haluista, eikä ole rahalla mitattavissa.

Ennen valtausta Telakkakatu 6:n kiinteistö oli seissyt tyhjillään ilman mainittavaa käyttöä jo toista vuosikymmentä. Valtaajien tiedotteessa todettiin: "On vaikea kuvitella, että tämä voisi johtua mistään muusta kuin keinottelusta. Monissa maissa valtaustoiminta on hyväksytty kiinteistökeinottelun ehkäisemiseksi. Kaupunkilaisilla on oltava oikeus ottaa tyhjinä seisovia tiloja käyttöön." Vallatun kiinteistön omistaa Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssipesä. Firma meni konkurssiin jo vuonna 1989. Valtaajien saamien tietojen mukaan konkurssipesän piti lakkauttaa itsensä jo 2006, mutta näin ei jostain syystä tapahtunut.

Valtaajat olivat myös Telakkakadun valtauksen aikana neuvotteluyhteydessä Helsingin kaupunkiin, mutta koska kiinteistön omistaja kieltäytyi neuvotteluista, neuvotteluja käytiin muista tiloista. Valtaajat kuitenkin katsoivat, että koska mitään takeita tilan saamisesta pelkkien neuvottelujen kautta ei ole, on toimintaa jatkettava neuvotteluista riippumatta.

Valtauksen aikana myös poliisi ilmoitti olevansa huolissaan tilanteesta, jossa tilojen tarve pakottaa ihmisiä valtaamaan taloja. Tästä syystä poliisi kutsui torstaina 21.6. koolle kokouksen, jossa tilakeskuksen ja nuorisoasiankeskuksen edustajia kannustettiin etsimään ratkaisua tilanteeseen. Neuvottelut eivät kuitenkaan edenneet.

Telakkakadun talo vallattiin samana päivänä, kun Berliinissä osoitettiin mieltä häätömääräyksen saaneen sosiaalikeskus Köpin puolesta. Talon ulkopuolelle ripustettiin "Defend Köpi" -banderolli. Tiedotteessaan valtaajat korostivat, että niin Helsingissä, Kööpenhaminassa kuin Berliinissäkin on kyse yhteisestä kamppailusta itsehallinnollisten ja ei-kaupallisten tilojen puolesta. Paria päivää myöhemmin, 18.6., vallattiin myös Tampereella uusi talo osoitteessa Ratakatu 5.

Sadat ihmiset osallistuivat 12 päivän aikana Telakkakatu 6:n toimintaan. Talossa ehdittiin järjestää leffanäytöksiä, keskusteluja ja workshoppeja sekä parit bileet (esiintymässä mm. Sydän Sydän, Munchies, He-Man's First Love, Rankkuri, Blossom Hill, Sininen Sinfonia sekä dj'itä). Vallatun talon sijainti oli hyvä myös siltä kannalta, ettei talolla ollut naapureita, joita musiikin soittaminen olisi voinut häiritä.

12 päivän jälkeen valtaus päättyi. Poliisi tunkeutui Telakkakadun vallattuun taloon torstaina 28.6. noin klo 7 aamulla. Poliisi pääsi sisään katon kautta, ja katolle poliisit pääsivät rajavartiolaitoksen helikopterin avustamana. Poliisin otteet olivat huomattavasti väkivaltaisemmat kuin aiemmissa häädöissä ja tämän tarkoituksena oli epäilemättä pelotella valtaajia. Omistajat ovat mahdollisesti vaatimassa valtaajille entistä kovempia rangaistuksia. Valtaajat puolestaan korostivat tiedotteessaan, että tyhjillään olevien tilojen yhteinen haltuunotto on oikeus, eikä siihen osallistuvia tule rangaista. "Sakkoja tulisi antaa kiinteistökeinottelijoille, ei talonvaltaajille".

"Valtaukset tulevat jatkumaan kunnes tila autonomiselle sosiaalikeskukselle löytyy", valtaajien tiedotteessa todettiin. "Mikäli asia ei etene neuvotteluteitse, on vaarana se, että tilanne kärjistyy."

Seuraavana päivänä häädön jälkeen, 29.6., Helsingin keskustassa järjestettiin Reclaim The City -tapahtuma, joka alkoi banderollin pudotuksella Kampin kauppakeskuksen videoscreenin kohdalla. Banderollissa sanottiin "Siperia, Karku, Telakkakatu 6 - Taistelu jatkuu - Vapaa tila nyt". Vartijat ja poliisit ryhmittyivät Kampin kauppakeskuksen pääoville ja blokkasivat ne tapahtuman ajaksi. Tämän jälkeen noin sata ihmistä marssi keskustan kauppakeskusten ja katujen läpi jakaen informaatiota sosiaalikeskuskamppailusta.

Valtaajat palasivat kaduille 13.7., jolloin pätkä Mikonkatua vallattiin yhteiseksi olohuoneeksi. He toivat kadulle huonekaluja, eväitä ja musiikkia, ja tekivät selväksi, että valtaukset jatkuvat.

Lue lisää Helsingin talonvaltauksista: www.valtaus.org

Sisäänkäynti tapahtui tikkaita pitkin.

Helsinki & Berliini, yhteinen taistelu.

Kiinteistöön kuului valtava halli.

Katolta oli hienot näköalat.

Kaikki yhdell sivulla.

Tulostusversio.