2007-07-10

Squat Karku 16.-25.5.2007

Megafoni-Helsinki

Squat Karku toi Helsingissä kaupunkitilaa koskevan kamppailun jälleen näkyviin. 16. toukokuuta Katajanokalla vallattiin tyhjillään ollut talo entisen vankilan vierestä. Valtaus päättyi 25.5., mutta taistelu jatkuu.

Sen jälkeen kun Herttoniemessä sijainnut Siperia paloi kesällä 2006, ei Helsingissä ole ollut toimivaa autonomista sosiaalikeskusta. Pääoman logiikasta ja kapitalistisesta haltuunotosta vapaan tilan tarve on kuitenkin koko ajan ollut huutava.

Keskiviikkona 16.5. Katajanokalla vallattiin tyhjillään ollut entinen vankilan henkilökunnan sauna- ja virkistystila. Talo sai nimen Squat Karku.

Tila saatiin siivottua ja kunnostettua sosiaalikeskuskäyttöön erittäin nopeasti. Heti seuraavana viikonloppuna talossa järjestettiin runsaasti yleisöä houkutellut keikka sekä tutustumispäivä lähiympäristön asukkaille. Sunnuntain naapuritapaaminen olikin monella tapaa poikkeuksellinen tapahtuma, sillä hyvin moninainen joukko ihmisiä kokoontui keskustelemaan kaupunkitilassa elämiseen liittyvistä kysymyksistä varsin ainutkertaisella tavalla. Naapuruston asukkaiden suhtautuminen oli miltei poikkeuksetta positiivista: alueelle koettiin tulleen kauan kaivattua "elämää", urbaania sykettä, jonka hintatason kohoaminen viime vuosikymmeninä oli karkoittanut.

Valtauksen ajan talossa tarjottiin päivittäin ruokaa. Myöhemmin viikolla järjestettiin myös kankaanpainantaa ja leffailta. Talossa kävi runsaasti ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet talonvaltauksiin. Squat Karku oli voimaannuttava kokemus ja siellä tapahtunut kanssakäyminen avasi mahdollisuuksia rakentaa uusia kaupunkitilan hallintaa koskevia kamppailuja. Karku avasi tilan myös monille muille kaupunkitilan markkinaistamisen myötä ahdinkoon joutuneille toimijoille kuten graffitintekijöille.

Vallattu tila oli kaupungin omistuksessa, ja pian valtauksen jälkeen käynnistyivät neuvottelut, joissa kaupunkia edusti Nuorisoasiainkeskus. Valtaajille tarjottiin yhtenä vaihtoehtona Merikasarmin nuorisotaloa. Valtaajat kieltäytyivät tarjouksesta, koska heidän tarkoituksenaan ei ole aiheuttaa nuorisotalon lakkauttamista eikä korvata sen toimintaa, vaan luoda kaikenikäisille avoin yhteisöllinen tila. Valtaajille luvattiin, ettei häätöä tehdä kesken neuvottelujen, mutta tästä huolimatta kaupungin tilakeskus teki virka-apupyynnön poliisille vallatun talon tyhjentämiseksi.

Häätö tapahtui 25.5. Barrikadit olivat erinomaiset: poliisilta kesti kaksi tuntia saada taloon linnoittautuneet valtaajat ulos. Tämä oli myös osoitus hyvin onnistuneesta sisäisestä organisaatiosta, jonka ansiosta myös tilan fyysinen rakentaminen onnistui erinomaisesti.

25.5. lähtien talo on ollut jälleen vailla käyttöä. Valtauksen jälkeen neuvotteluja on jatkettu muita tiloja koskien, mutta toistaiseksi ilman konkreettisia tuloksia.

Media huomioi valtauksen näkyvästi. Julkisuus oli suurelta osin positiivista, ja varsinaista valtaajien mustamaalaamista, joka on usein yleistä, ei tällä kertaa esiintynyt mediassa. Media kuitenkin pyrki neutralisoimaan valtauksen poliittisen ulottuvuuden marginalisoimalla sen "nuorison tilaksi". Uutisoinnissa korostettiin lähinnä "nuorison tilantarvetta", joka voidaan hoitaa Nuorisoasiainkeskuksen byrokraattisilla erityistoimilla. Kyse on kuitenkin koko kaupunkitilassa elämistä, asumista, olemista ja liikkumista koskevista kysymyksistä. Kaikkialle Helsinkiin on luotava autonomisia vyöhykkeitä, joilla eläminen ilman jatkuvaa riippuvuutta palkkatyöstä tulee mahdolliseksi. Puhe pelkästään nuorten tilaongelmista on marginalisointia, jota vastaan on kyettävä asettumaan.

Karkun häätöön reagoitiin järjestämällä muutaman tunnin varoitusajalla kulkue, joka lähti Vanhasta Kirkkopuistosta, kulki läpi keskustan ja päätyi Tokoinrantaan, jossa vallattiin entisen Cafe Piritan tyhjilleen jäänyt rakennus. Seuraavana viikonloppuna, 1. kesäkuuta, noin 100 ihmistä protestoi Squat Karkun häätöä katkaisemalla Mannerheimintien liikenteen. Valtaajat siirsivät puistonpenkkejä kadulle, soittivat musiikkia ja tanssivat kadulla kaksi tuntia, näyttääkseen että taistelu itsehallinnollisen sosiaalikeskuksen puolesta ei tule loppumaan. Paikalle tulleet poliisit tyytyivät seuraamaan sivusta tapahtumaa.

Toiminta jatkui perjantaina 8.6., kun Cafe Piritan rakennus vallattiin toistamiseen. Poliisi tyhjensi rakennuksen aikaisemmin päivän aikana, mutta ei kyennyt estämään uutta valtausta, joka tapahtui illalla hieman ennen klo yhtätoista. Piritan valtaukset olivat väliaikaisia protestivaltauksia, mutta 16.6. vallattiin Telakkakadulla uusi talo. Se onkin jo toinen tarina...

Lue lisää Helsingin talonvaltauksista: http://q-olio.net/valtaus/

Vyökatu 3:ssa tyhjillään ollut rakennus otettiin käyttöön 16. toukokuuta. Talon nimeksi tuli Sosiaalikeskus Karku.

Ensimmäisenä päivänä talolla järjestettiin tutustumispäivä lähiympäristön asukkaille. Moninainen joukko ihmisiä kokoontui keskustelemaan kaupunkitilassa elämiseen liittyvistä kysymyksistä.

Teatteri Poleemi esiintyi naapuritapaamisen yhteydessä.

Avointen ovien päivä veti väkeä.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.