2007-07-17

Fanien välinen yhteistyö ja luova bisnes

Taina Rajanti

Fanifiktio on uusi virtuaalisen kanssakäymisen muoto, joka perustuu omien tarinoiden tuottamiseen jonkin tunnetun teoksen pohjalta. Viime keväänä pahanpäiväisesti epäonnistunut yritys perustaa kaupallinen fanifiktiosivusto osoitti, että "yhteistoiminnallisen vuorovaikutuksen" haltuunotto ei ole aivan helppoa. Bisnesmiehet naurettiin maan rakoon ja nettikeskusteluissa nousivat jälleen esiin vanhat haamut, Marxin poliittisen taloustieteen kritiikin käsitteet.

"Nykyään tuottavuus, vauraus ja yhteiskunnallisen lisäarvon tuotto saa yhteistoiminnallisen vuorovaikutuksen muodon kielellisten, kommunikatiivisten ja affektiivisten verkostojen kautta." Hardt & Negri: Empire.

Fanfiction on yksi uusista täysin turhanpäiväisistä ajanvietteistä, joita ihmiset ovat itsellensä kehittäneet käyttäen apuvälineenä uutta kommunikaatioteknologiaa. Fandomissa kyse ei ole jonkun tunnetun hahmon ikkunan alle leiriytymisestä tai kaiken myynnissä olevan krääsän keräilystä, vaan tarinoista, joita kirjoitetaan jonkun tunnetun teoksen pohjalta, käyttäen hyväksi sen henkilöitä, teoksessa luotua maailmaa ja ilmapiiriä. Fanfictionia on kirjoitettu kulttielokuvista kuten Star Wars tai kulttisarjoista kuten Star Trek ja Stargate, tai fantasiakirjoista kuten Tolkienin Sormusten Herran maailmaan liittyvät opukset ja JK Rowlingin Harry Potter -kirjat. Jälkimmäinen muodostaa tällä hetkellä fanfictionin suurimman massan - sivustoja joilla julkaistaan Potter-tarinoita on lukuisia, ja tunnetuimmalla fanfiction sivustolla fanfiction.net on yli 290.000 Potterperäistä tarinaa joita puidaan yli 4000 "keskusteluyhteisössä".

Fanfictionia julkaistaan juuri internetissä, sekä fanfiction.netin kaltaisilla sivustoilla kuten LiveJournal ja Fiction Alley, jotka ovat omistautuneet nimenomaan fanfictionille, että muilla forumeilla, jotka keskittyvät yhteen tiettyyn kohteeseen kuten lotrfanfiction tai Diagon Alley. Sivuja ylläpitävät pääasiassa asiasta innostuneet vapaaehtoiset nörtit, tai ne asettuvat toimimaan LiveJournalin kaltaisissa ympäristöissä joissa sallitaan tietty määrä sponsorimainontaa googlemailin tyyliin. "Yhteisöstä" voi tietysti ottaa lainausmerkit poiskin - sivustot toimivat perusteiltaan itseohjautuvasti, vertaisverkostoina, keskusteluyhteisöinä, joissa toiset kirjoittajat arvostelevat ja antavat palautetta lähetetyistä tarinoista. Tietyistä genreistä tai teemoista kiinnostuneet muodostavat omia alakulttuureitaan ja yhteisöjään. Näihin yhteisöihin rekisteröidytään jäseneksi ja kuulutaan yleensä nimimerkin ja avatarin välityksellä.

Virtuaaliavaruudessa vapaasti leijuvat sadattuhannet tarinat ovat toki melkoinen luonnonvara, jonka täytyi lopulta vetää puoleensa muutama yritteliäs nuori bisnesmies. Maaliskuun 22. Fan.Lib.com, yritys jonka toimitusjohtaja Chris Williams on aiemmin toiminut Yahoolla, lähetti kutsun sadoille "vakavasti otettaville" fanfic-kirjailijoille - ts. kirjoittajille joilla on 30 - 100 tarinaa ja yli 700 rekisteröitynyttä lukijaa:

Hi X

Olen nähnyt jotain Y- fanfictiotasi netissä ja nautin siitä suuresti. Toimin juuri perustetun fan fiction -sivuston FanLib.com työntekijänä, ja kollegani ja minä haluaisimme olla paras paikka sinunlaisillesi lahjakkaille kirjoittajille. FanLib ei ole mikään tulokas fan fictionin alalla, mikäli se askarruttaa. Olemme järjestäneet makeita nettitapahtumia vuodesta 2001 lähtien sellaisten tyyppien kuin CBS, Showtime ja HarperCollins kanssa voidaksemme tuoda fanien luovuuden suuriin mittoihin. (Ks. allaolevia linkkejä).

Kirjotuksesi on tehnyt meihin vaikutuksen...kutsumme sinua Fan.Lib.comin etujoukkoihin... BetaTiimi...saat ensioikeuden ennen kuin avaamme sivuston yleisölle... tutki rauhassa, lataa sivulle juttujasi...pääset yhteyteen kaltaistesi ensiluokkaisten fanfickirjailijoiden kanssa...ja osalliseksi siitä kivasta kamasta jota jaamme...me emme ole myymässä mitään. Haluamme vain sinun kokeilevan sivustoa ja antavan meille palautetta.

Päästäksesi suojatulle sivustolle tarvitse tämän yksilöllisen tunnuksen ja salasanan:
http://beta.fanlib.com
Tunnus: Oma fanfiction.net tunnarisi
Salasana: Oma fanfiction.net salasanasi

Luodaan yhdessä paras Fanfic sivusto ever!
Best!

Kampanjalla ei kuitenkaan ollut toivottua tulosta.

"No onpa mageeta. "Henkilökohtaisesti valittu" mahtavan kirjoitustaitoni vuoksi. Miksi se kuulostaa luottokorttitarjoukselta? .... skannasin paikkoja josta ne olisivat voineet napata nimeni ... huom, olen kirjoittaja joka julkaisee ihan missä vaan. Jos joku tarttuu haarukkaan random haussa, niin minä... jos ne olisivat lukeneet yhdenkään kirjoituksistani, niin olisivat edes maininneet sen nimeltä..." icarussancalion

"Heh. Sain tuollaisen kirjeen maaliskuussa minäkin. TÄSMÄLLEEN samat sanat kuin sinulla, huomaan. Paskamittari tärähti käyntiin välittömästi; siis tasan muotin mukaan tehtyä spammia ..." friendshipper

"Sain saman kirjeen, paitsi Z-fanfictiota ... katsoin kerran niiden sivua ja "Voi silmäparkojani!" ja klikkasin paluunappia välittömästi..." fourth rose

"...ensin tunsin itseni imarrelluksi, sitten tosi epäluuloiseksi..." erinya

Sivustoltaan nyttemmin poistetussa esitteessä FanLib tarjosi fanfickirjailijoille tilaisuutta "julkaista töitään", "tulla marginaalista mainstreamiin", ja vilautti mahdollisuutta TV-tuotantoon ja "koskettaa tähtiä". FanLibin sopimuksen allekirjoittanut fanfickirjailija taas luovutti FanLibille täydet tekijänoikeudet sivustolle ladattuihin töihin sekä sitoutui sivuston sääntöihin joita verrattiin värityskirjaan, "väritetään viivojen sisällä". Palkkioksi nopeille liittyjille luvattiin 50 dollarin lahjakortti Amazon.comille ja firman värikäs T-paita.

Intiaanit vain eivät olleet kiinnostuneita lasihelmistä.

Ensinnäkin FanLib arvioi kirjailijoiden mielestä kohderyhmänsä raskaasti pieleen. Vuonna 2003 tehdyn selvityksen mukaan 93% fanfickirjailijoista on naisia, ja oman näkemyksensä mukaan täysi-ikäisiä ja ilmeisimmän hyvin koulutettuja. Sivuston ilme ja kampanjan sävy todettiin tähdätyksi teini-ikäisille pojille, minkä FanLibiläiset itsekin olivat ilmoittaneet omaksi kohderyhmäkseen. Kirjailijoiden keskustelussa puitiin myös sitä, oliko tarkoitus markkinoida FanLibiä suoraan oletetulle teiniyleisölle, vai ensin täyttää sivustoa kutsuttujen kirjoittajien avulla ja sitten avata se oletetulle teiniyleisölle. FanLibin kampanjassa ilmenevää seksismiä käsittelevä kritiikki onkin oma lukunsa.

Toisekseen kirjailijat nauroivat paskaisesti "julkaisu"lupauksille. Oman ymmärryksensä mukaan he julkaisivat jo, useilla sivustoilla, ja juuri sellaisessa kontekstissa kuin halusivatkin. Fanfikkarit tiesivät myös liikkuvansa tekijänoikeuksien harmaalla alueella; haasteilta heitä suojasi juuri se seikka, että julkaiseminen tehdään sivustoilla, joiden lukemiseen vaaditaan jäseneksi rekisteröityminen. Lisäksi FanLib näytti olevan autuaan tietämätön siitä, että aikuiset fanfikkarittaret kirjoittavat suuret määrät iloista pehmopornoa: "meitähän ei vaivaa ajatus Snapen, Dumbledoren ja Harryn kimppakivasta, mutta TV-tuottajat juoksisivat lujaa jos törmäisivät siihen..."

Kaikki yhdell sivulla.

Tulostusversio.