2006-09-01

Katutaiteiden yö 24.8.2006

Toimitus

Helsingin kaupungin Stop töhryille -kampanja herättää vastareaktioita. Katutaiteiden yössä nollatoleranssiin vastattiin tarroilla, tageilla ja stencileillä.

Helsingin kaupungin vuonna 1998 aloittama Stop töhryille -kampanja käyttää vuosittain noin 1,5 miljoonaa euroa tarrojen, tagien, julisteiden ja graffitien poistamiseen sekä mahdollisia tekijöitä jahtaavien vartijoiden palkkaamiseen.

Nollatoleranssia toimeenpaneva kampanja tuotti vuonna 2005 näkyvän vastareaktion, kun Taiteiden yön yhteydessä järjestettiin varjotapahtuma nimeltä Katutaiteiden yö. Tapahtuma sai jatkoa Taiteiden yönä 2006.

Tapahtuman kutsussa kysyttiin:

"Oletko kyllästynyt siihen hypetykseen ja valehteluun joka vesittää aina jokaisen normaalin median tekemän uutisen graffitikulttuurista? Siihen, että kukaan ei ymmärrä, että graffiti on myös taidetta, vaan jaksaa jankuttaa siitä, kuinka maalatut paikat ovat niin vaarallisia ja sinne ei haluta, kun siellä joutuu rikoksen uhriksi? Niin mekin.

Me emme voi vaikuttaa ihmisiin, jotta he rakastuisivat graffiteihin tai katutaiteeseen, mutta emme myöskään voi olla tekemättä mitään. Lähes kaikki Suomen suurimmat kaupungit ovat omaksuneet USA:sta kotoisin olevan nollatoleranssin, ei laillisia graffiteja tai mitään laillista. Ei edes propagandaa seinillä kuten sosialistisissa maissa on tapana olla. Suomessa yritys ja kapitalisti ovat ainoita jotka saavat omistaa mitään kaupunkitilaa. Näin ei voi palkita nuorisoa, joka haluaa luoda kulttuuria ei pelkkää kaupallisuutta."

Kiasma kello 22. Kuva Mari Lehtinen.

Kiasma kello 22. Kuva Mari Lehtinen.

Puhu poliisille - joudut putkaan. Kuva Anonymous.

Puhu poliisille - joudut putkaan. Kuva Anonymous.

Söpöilyä Simonkadulla. Kuva Mari Lehtinen.

Söpöilyä Simonkadulla. Kuva Mari Lehtinen.

Ilotulitusta. Kuva Mari Lehtinen.

Ilotulitusta. Kuva Mari Lehtinen.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.