2005-08-31

KatuTaiteiden yö 25.8.2005

Toimitus

Noin 300 katutaiteilijaa laittoi Helsingin ydinkeskustaa uuteen uskoon spray-kannuilla, tarroilla, jätti-sabluunoilla, karnevaalilla ja musiikilla.

Katutaiteiden yö oli vastaisku Helsingin kaupungin harjoittamaa repressiota vastaan. Kaupungin Stop Töhryille -projektin palkkaama yksityisarmeijana toimiva Finnish Protection Service (FPS) pahoinpitelee ihmisiä, jotka haluavat jättää merkkinsä heitä ympäröivään betoniin, kaupunkiin ja maailmaan. Tästä jahdista ylpistyneet ovat sokeita sille minkä aiheuttavat: katutaide palaa keskustaan, juuri siinä muodossa missä pystyy.

Helsingin kaupungintalo sai erityiskohtelun muistutukseksi siitä, missä vastuu sijaitsee. Jos katutaiteen kaikki muut ilmaisut, kuten kaupungin laidoilla rehottava laadukas ja ajalla tehty graffiti, tapahtumista mainostavat julisteet ja muut itseilmaisun muodot kitketään, niin jäljelle jää vain yksi vaihtoehto, hyökkäys sillä nopealla merkillä, tägillä, jolla muistutetaan, että kaupunki ei ole, eikä saa olla, kliinisen puhdas ja kuollut.

Vastuu siitä vihaisuudesta, josta protesti kumpuaa, on FPS:llä, Stop Töhryille -projektilla ja Helsingin kaupungilla.

Karnevaali kesti tunnin verran. Aloituspaikkana oli nykytaiteen museo Kiasma, josta matka jatkui Kauppatorille, jossa Elinkeinoelämän keskusliiton talo Eteläranta 10:ssä sai erityishuomiota. Seuraava pysähdys oli Kaupungintalolla, ja tapahtuma päättyi Kaisaniemen puistoon.

Kuvat: Sami Vaahterus, svaahter@welho.com

Roskis täyttyi salanimistä.

Graffitikulttuuriin kuuluu kriittinen suhde kyttiin.

Shoppailu kielletty Tuomiokirkon lähistöllä!

Kaupunkikuvassa suurimman huomion vievät mainokset ovat joidenkin mielestä turhia.

Down with the Art!

Helsingin kartta on saanut uutta väritystä.

Kaikki yhdell sivulla.

Tulostusversio.