2004-12-06

Liike, joka ei saapunut paikalle

Luther Blissett, Aimo Anonyymi

Analysoidaanpa ensinnäkin vielä tarkemmin Presidentinlinnan ympäristöä itsenäisyyspäivänä. Yllättävää kyllä, Kauppatorilla ja Senaatintorilla on kuin onkin liikettä. Paikalla on valtion väkivaltakoneisto numero kaksi, poliisi, sekä suurilla määrärahoilla suuria "järjettömyyksiä" vastaan koulutettu joukkojenhallintajoukko, niin sanottu Jouha. Jos liian monilla viiraa päässä, kutsutaan Jouha antamaan ensiapua.

Lisäksi Kauppatorilla parveilee epämääräinen parvi, kuin jokin eläinlauma, toimittajia. Nauhurit ja kamerat valmiusasennossa valmiina tallentamaan mediaspektaakkelin jokavuotinen neljän minuutin viihteellinen osuus: hassut ja humalaiset aktivistit saavat pikkuisen pampusta koettaessaan koukata linnanjuhliin. Näitä vesseleitä ei päästetäkään ihan helpolla aikuisten juhliin, äitimaan hameenhelmoihin juoksentelemaan. Äiskän jenkka-askeleethan siinä sekoaisivat, ja iskältä menisi kotimaisista, puhtaista jauhoista leivottu pullapitko väärään kurkkuun. Ja iskän käsi putoaisi huomaamattomasti äiskän jenkkakahvalta johonkin epäsopivaan paikkaan. Itsenäisyyspäivä ei ole leikin aikaa. Itsenäisyys ei ole leikin asia. Senhän todistavat jo kymmenien aukeamien värikuvareportaasit linnanjuhlien loistokkaimmista asukokonaisuuksista.

Jättivätkö aktivistit siis poliisit ja toimittajat oman onnensa nojaan, miksi he eivät tulleet paikalle? Missä suurmellakka, jota hallita? Ei yhtään blokattua ja ratsattua aktivistibussia, ei yhtään kännistä punkkaria retuutettavaksi irokeesistä, ei yhtään musiikkipakua, jonka ikkunat ja äänentoistolaitteet voisi rikkoa, ei yhtään nuorta hippityttöä, jota kantaessa saisi edes hetken haaveilla, millaista olisi, jos poliisilla olisi "täydet valtuudet". Ei valokuvia aktivistimuodista linnanjuhlien pukuloiston kontrastiksi. Ei kuvia naamioituneiden kaupunkilaississien ja roboteiksi pukeutuneiden poliisien välisestä huiskinnasta. Eikö edes aktivisteihin voi enää luottaa? Mikä näitä nuoria ja köyhiä oikein riivaa? Tätä menoa Jouhalta katoavat tosielämän harjoitustilanteet. Mistä pilakuvien aiheet huomisen lehteen? Ei ketään kiinnosta pelkkä linnanjuhlien parkettibaletti. Kuokkavieraat ovat Viagraa, jolla parannetaan koko kansan suorituskykyä. Antakaa meille takaisin meidän potenssimme!

Hetkinen, puhuiko joku potenssista?

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.