2004-11-12

RTC katutaiteen puolesta, Helsinki 5.11.2004

rgb@q-olio.net

Noin 400 ihmistä osallistui Helsingissä 5.11.2004 järjestettyyn Reclaim The City -kulkueeseen katutaiteen puolesta ja FPS:n mielivaltaa vastaan.

Perjantaina 5.11. Helsingin keskustassa kokoontunut Reclaim the City -kulkue otti kaupunkitilaa haltuunsa protestoiden katutaiteeseen kohdistettua vainoa vastaan.

Nelisensataa ihmistä kokoontui kello 18 alkaen Kiasma-museon eteen ja lähti kiertelemään keskustaa liimaillen tarroja ja muutenkin katukuvaa koristellen. Viranomaiset seurasivat tilannetta turvallisen välimatkan päästä, pystymättä puuttumaan tapahtumiin.

Kulkueen liikkuessa väki jakoi lentolehtisiä, joissa seuraava teksti:

Toimintaa katutaiteen puolesta!

Me elämme kaupungissa, jonka puut ja pensaat ja puistot ovat puolet vuodesta harmaita ja alastomia. Me elämme kaupungissa, jossa lyhtypylväät, sähkökaapit, alikulkutunnelit ja meluvallit ovat värittömiä ja ankeita ympäri vuoden, sillä meidän kaupunkimme säästää peruspalveluista mutta sijoittaa rahaa siihen, että harmaat seinät säilyvät harmaina, tyhjät pinnat tyhjinä. Meidän kaupungissamme niitä, jotka liimaavat tarroja sähkökaappeihin, saatetaan pitää poliisiputkassa kauemmin kuin niitä, jotka ampuvat haulikolla naapurin ovesta läpi.

Joulu tuo lähestyessään bussipysäkeille mainokset, joissa alipainoiset naiset poseeraavat kimaltelevissa alusvaatteissa ja lupaavat sinunkin olevan juhlien kuningatar jos vain ostat. Kesän tullen alusvaatteet vaihtuvat bikineihin mutta viesti säilyy samana: osta itsellesi elämä. Soneran zeroforty muistuttaa olemassaolostaan roskisten kyljessä ja alepa kertoo katulamppujen tolpissa, mitä tänään saat halvimmalla. Taginsa saa vaikka jokaiseen kadunkulmaan, jos vaan on varaa maksaa, mutta sitä, joka saadaan kiinni tekemästä samaa maksamatta, seuraavat siviilipukuiset vartijat pitkin katuja kirjaten kaiken raporttiinsa ja toimittavat syyllisen Pasilan poliisiputkaan.

Ammattitaiteilijat pitäkööt apurahansa, galleriansa ja ateljeensa, shamppanjalasinsa ja avajaiskutsunsa. Me emme kaipaa taidetutkintoja, emme taidehistorian tai uusimpien tyylisuuntausten tuntemuksen arvosanoja. Seinät, muurit, sähkökaapit ja katutolpat ovat meidän gallerioitamme, tapahtumakalentereitamme ja vieraskirjojamme. Maalaukset, tarrat, julisteet niissä saavat meidät hymyilemään, niissä voimme jakaa ajatuksiamme ja tunteitamme, antaa iloa niillekin, joita emme koskaan ole nähneet. Me tahdomme luoda itse, tehdä itse, ajatella itse, valita itse sanamme, kuvamme ja värimme. Me emme suostu olemaan sponsored by.

Kaikkia ei voi miellyttää, kaiken ei tarvitse olla kaikille oikein ja kaunista. Me emme tarvitse kriitikoiden suitsutusta valtakunnan suurimmissa lehdissä, emme tunnustusta hyvästä mausta – me tahdomme vain vapauden ilmaista ajatuksiamme sanoina ja kuvina, vapauden osallistua kaupunkimaisemamme tekemiseen. Kukaan ei kysy meiltä tahdommeko katsoa esineellistä, kaupallista visuaalista saastetta, jota näemme kaikkialla, missä kuljemme, kotiemme ikkunoistakin.

Tarramme, tagimme, julisteemme, tahdomme ilmaista niissä rakkautemme ja vihamme, pelkomme ja toivomme, ajatuksemme ja unelmamme. Maalia, liisteriä, tarroja ja tyhjiä pintoja kyllä riittää – niitä riittää varmasti meille kaikille.

VAPAUTETAAN BUSSIPYSÄKIT MAINOKSISTA,
SÄHKÖKAAPIT ANKEASTA VÄRITTÖMYYDESTÄ!

STOP 'STOP TÖHRYILLE' - STOP FPS!
LOPPU HARMAAN BETONIN FASISMILLE!

Reclaim The City Mannerheimintiellä

Reclaim The City - FUCK FPS.

Reclaim The City - FUCK FPS.

Kaikki yhdell sivulla.

Tulostusversio.