2004-04-01

"Romanien karkotukset on estettävä"

Toimitus

Torstaina 25. marraskuuta Helsingin No Border -aktivistit järjestivät mielenosoituksen romanien karkotuksia vastaan. Sateisesta säästä huolimatta noin sata ihmistä otti osaa mielenosoitukseen. (Lähde: No Border -verkosto)

Mielenosoitus järjestettiin samana päivänä, jona ensimmäiset Slovakian romanit karkotettiin Suomesta. Yli 250 romania on anonut turvapaikkaa Suomesta tänä vuonna. Yksikään ei ole saanut myöntävää päätöstä. Mediassa romanit on leimattu "turvapaikkaturisteiksi".

Protestoijat vaativat, että yhtään romania ei tulisi karkottaa maahan, jossa poliisiväkivalta romaneita kohtaan on realiteetti. Lisäksi jokaisella ihmisellä on oikeus paeta köyhyyttä, syrjintää ja rakenteellista väkivaltaa.

Protestoijat vierailivat Slovakian lähetystössä sekä Sisäasiainministeriössä tuomitakseen sekä Slovakian hallituksen rasistiset käytännöt että Suomen Ulkomaalaisviraston tekemät päätökset. Protestoijat vierailivat myös karkotuslennot Suomesta Slovakiaan hoitavan Czech Airlinesin toimistossa. Yrityksen työntekijöille kerrottiin, että yritys on yhtä vastuullinen karkotuksista kuin suomalaiset viranomaiset, eikä heitä jätetä rauhaan ennen kuin he lopettavat karkotukset.

Linkki Hufvudstadsbladetin mielenosoituksesta tekemään artikkeliin Stoppa utvisningarna genast

Mielenosoituksen julistus:

SLOVAKIAN ROMANIEN KARKOTUKSET ON ESTETTÄVÄ
- Ulkomaalaisvirasto toimii vastoin ihmisoikeussopimuksia

Suomeen on vuonna 2004 saapunut noin 250 slovakialaista romania. Ulkomaalaisvirasto on käsitellyt turvapaikkahakemukset pikaisesti ja kielteiset päätökset ovat saapuneet kuin liukuhihnalta. Karkotuksia aiotaan tehdä jo viikolla 13. Vaadimme, että yhtään romania ei karkoteta maahan, josta on raportoitu poliisin romaneihin kohdistuvasta väkivallasta. Romaneilla on oikeus lähteä pakoon toimeentulovaikeuksia, syrjintää ja Slovakian valtion harjoittamaa väkivaltaa. Slovakiassa on ollut viime aikoina levottomuuksia johtuen hallituksen päätöksestä leikata rajusti toimeentuloavustuksia. Hallitus on vastannut levottomuuksiin mobilisoimalla tuhansia poliiseja ja sotilaita puuttumaan tilanteeseen - kyseessä on suurin poliisimobilisaatio sitten vuoden 1989.

Levottomuudet kertovat selkeästi, että Slovakian hallitus on epäonnistunut politiikassaan. Tilastot (2003) kertovat, että 87,5 % romaniväestöstä on työttömänä, kun koko Slovakian väestön työttömyys on 14,2 %. Syrjintä työelämässä on liki totaalista: useat työpaikkatoimistot hyväksyvät ilmoituksia, joissa sanotaan, että romaneja ei oteta töihin. Tämän johdosta toimeentulon leikkaukset koskettavat erityisesti romaneja. Slovakian koulujärjestelmä on täysin rasistinen: joissakin mielenterveysongelmaisten kouluissa jopa kaikki oppilaat ovat romaneja. Lisäksi romaneja syrjitään terveydenhuollossa ja romaninaisia on pakkosterilisoitu.

Useat romanit asuvat etnisesti segregoituneissa slummeissa, joista puuttuu keskeinen infrastruktuuri kuten sähkö, lämmitys, viemäröinti, puhdas juomavesi, päällystetyt tiet, liikenne ja muut palvelut. Romaneja on pakkosiirretty kaupunkien keskustoista muille asuinalueille. Vuonna 2001 Slovakian hallitus huononsi vuokralaisten oikeuksia, minkä jälkeen romaneja on pakkohäädetty asunnoistaan. Tällä hetkellä Slovakian valtio on valmis edelleen rankaisemaan romaneja ja sivuuttamaan rasismin, syrjinnän ja ihmisoikeusloukkaukset.

18.3.2004 Suomeen saapunut 43 romanin ryhmä on kotoisin Trebisovista, itäslovakialaisesta kaupungista, jossa sadat romanit ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa. Trebisovissa on pidätetty kymmeniä romaneja, myös naisia ja lapsia. Noin 250 poliisia ratsasi taannoin Trebisovin romaniyhteisön 12-tuntisessa operaatiossa. Tuolloin poliisi tunkeutui väkivaltaisesti romaneiden koteihin näyttämättä mitään valtuutusta ja pahoinpiteli romaneja sekä kodeissa että poliisin suojissa potkimalla, antamalla sähköiskuja pistimillä ja hakkaamalla patukoilla. Slovakialaisen sanomalehden mukaan yksi romanimies on kuollut Trebisovissa poliisiväkivallan seurauksena.

Slovakian hallitus on tapahtuneen johdosta ilmoittanut, että se käyttää noin 1 250 000 euroa imagokampanjaan parantaakseen mainettaan. Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, ettei Slovakia pysty takaamaan romaneiden ihmisoikeuksia ja siksi vaadimme, että suunnitelmat karkottaa romaneita Suomesta keskeytetään välittömästi. Romaneiden karkottaminen Slovakiaan tarkoittaisi, että Suomi ei tunnusta romaneiden kohtaamia ihmisoikeusloukkauksia, vaan hyväksyy kaikkien ihmisoikeussopimusten ja länsimaisten ihmisoikeuskäsitysten vastaisesti romaniväestön sorron.

No Border / Helsinki
050 537 3103
050 325 0074

Kuvia mielenosoituksesta:

Kuva mielenosoituksesta

Kuva mielenosoituksesta

Kuva mielenosoituksesta

Kuva mielenosoituksesta

Kuva mielenosoituksesta

Tulostusversio.