2003-11-03

Näkymättömiä kansalaisia ja itsehallittuja sosiaalikeskuksia

PR

Kokemuksia Euroopasta: Leoncavallo

Italia on maa, jonne ensimmäiset itsehallitut sosiaalikeskukset perustettiin. Ensimmäisten joukossa oli Milanon Leoncavallo (sijaitsi Via Leoncavallo-nimisellä kadulla). Se on edelleen toiminnassa - vaikkakin uusissa tiloissa Via Watteaussa - ja on ehkä yksi kaikista aktiivisimmista Euroopassa. Leoncavallon valtaus tapahtui vuonna 1975. Keskus pysyi melkein 2O vuotta samassa paikassa kunnes häädön ja melkoisen kädenväännön jälkeen sille osoitettiin kaupungin toimesta uudet tilat Milanon keskustan ulkopuolella. Tilaa on noin l2 OOO neliötä entisessä valtavassa kirjapainossa. Tilaa on useammassa kerroksessa, josta alakerta on yleisölle avoin. Toinen ja kolmas kerros taas ovat monien kansalaisjärjestöjen toimistokäytössä. Niissä sijaitsevat myös asuintilat, jonne majoitetaan muun muassa laittomia maahanmuuttajia. Leoncavallossa on heille tarkoitettu lääkäriasema, joka toimii vapaaehtoisten lääkäreiden ja sairaanhoitajien voimin. Lääkäriasema on ollut tarpeellinen, koska laittomat maahanmuuttajat ovat yleensä virallisen terveydenhuollon ulkopuoleIla. Leoncavallon alakerrassa on iso konserttisali, jonne mahtuu noin 2OOO ihmistä ja jossa on todella mahtavat äänentoisto- ja valojärjestelmät. Isoa tilaa käytetään myös joukkokokouksissa ja seminaareissa. Siellä on esitelty monia uusia kirjoja ja eräät elokuvat ovat saaneet ensi-iltaesityksensä siellä. Salissa on myös esiintynyt Nobel palkittu kirjailija ja näyttelijä Dario Fo. Isossa salissa on niin ikään paikallisen nuorison suosima skeittiramppi. Samasta kerroksesta löytyy myös pieni konserttisali, valokuva- ja taidelaboratorioita ja gallerioita. Sisäänkäynnin yhteydessä on infopiste ja toimisto, jossa on jatkuva päivystys ja kaikki mahdolliset viestintäyhteydet. Näiden lisäksi on myös kirjakauppa, jossa on myynnissä runsaasti hyviä kirjoja, levyjä ja muita julkaisuja. Näiden lisäksi löytyy pelisali, pubi ja todella iso ravintola, joka kykenee tarjoilemaan monia eri lämminruokavaihtoehtoja. Asiakkaita on päivittäin useita satoja. Yhteiset tilat muuttuvat viikonloppuisin, ja joskus viikollakin, isoksi basaariksi, jossa laittomat maahanmuuttajat ja monet paikallisetkin myyvät tekemiään esineitä, vaatteita, ruokia ynnä muuta poliittisin hinnoin. Sosiaalikeskuksessa on pyritty kohtuullisuuden nimissä rajoittamaan alkoholin myyntiä ja kulutusta, erityisesti sen vuoksi, että halutaan välttää ongelmia alueen asukkaiden kanssa. Viikonloppuisin ja konserttien yhteydessä keskuksessa nimittäin käy tuhansia ihmisiä, joten järjestyshäiriöitä voi aina sattua. Leoncavallon yhteydessä toimivista yhdistyksistä aktiivisimmat ja mielenkiintoisimmat ovat Ya Basta! ja Tute Bianche ("valkohaalarit").

Ya Basta!

Ya Basta! -yhdistys syntyi voidakseen osoittaa avointa solidaarisuutta zapatistiliikkeelle. Se on Meksikon intiaanien liike, joka vaatii yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia alkuperäisväestölle. Liike aloitti toimintansa 199O-luvun alkupuolella nostattamalla kapinaan useiden kylien ja kaupunkien asukkaita Chiapasin maakunnassa. Liikkeen keskeisin hahmo on ollut subcomandante ("alikomentaja") Marcos. Termi "alikomentaja" otettiin käyttöön, koska haluttiin osoittaa, että liikkeen ainoa oikea komentaja ovat sen jäsenet kokonaisuudessaan.

Zapatistit eivät ole perinteinen kolmannen maailman sissiliike, joka taistelee asein viidakossa, vaan se erottautui heti varhaisessa vaiheessaan perinteisestä kaavasta ainakin kolmesta syystä. Ensinnäkin liike on pitkälti väkivallaton ja pyrkii, samoin kuin itsehallitut sosiaalikeskukset, paikallisten asukkaiden tarpeiden toteuttamiseen itsenäisesti, siis ilman pyrkimyksiä keskitettyyn valtaan. Toiseksi zapatistiliike pystyi heti alusta alkaen käyttämään hyväkseen uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia. Puhutaan paljon siitä, että zapatistit olivat ensimmäinen Internet-ajan liike. Tarunomaisiksi ovat muodostuneet tarinat intiaaneista, jotka ovat viidakossa kannettavien tietokoneiden ja langattomien modeemien kanssa ja kykenevät reaaliajassa pitämään ihmiset ympäri maapalloa ajantasalla paikallisista tapahtumista, ja siten rajoittamaan maailmanlaajuisella tiedottamisella armeijan ja puolisotilaallisten joukkojen mielivaltaista, alkuperäisväestöä vastaan kohdistuvaa toimintaa. Tässä mielessä zapatistit ovat todella ensimmäinen globaali ja maailmanlaajuinen vastarintaliike. Kolmanneksi zapatistit eivät pyytäneet ihmisiltä solidaarisuutta omille vaatimuksilleen pelkästään paikallisesti, vaan he vetosivat siihen, että ainoa tapa taistella omien oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta on taistella itsehallinnan puolesta omilla asuinalueilla, niin Euroopassa kuin Meksikossa.

Zapatistit siis eivät hyväksyneet kolmannen maailman alistettujen nöyrää asemaa, vaan osoittivat monille kehittyneissä maissa asuville ihmisille, mikä on uuden työväestön tapa toimia. Zapatistien solidaarisuudeksi käynnistetty Ya Basta! -yhdistys avasi heti toiminnalliset yhteydet liikkeeseen ja useita meksikolaisia vieraili Italiassa nostattaen kiinnostusta heidän liikettään kohtaan. Tämän innoittamana Ya Basta! -yhdistys järjesti solidaarisuuden charter-lentoja Chiapasiin. Mukana oli useampia satoja ihmisiä, jotka menivät paikan päälle sekä tarkkailemaan tilannetta ja näin estämään raakuuksia, että rakentamaan konkreettisia projekteja, muun muassa ympäristöystävällisen sähkövoimalan erääseen kylään. Mukana oli myös lääkäreitä.

Ya Basta! -yhdistys on tämän jälkeen ottanut kantaa myös Italiassa esiintyviin ongelmiin, erityisesti laittomien pakolaisten asemaan. Merkittävämmät tapaukset ovat olleet yhdessä ihmisoikeusjärjestöjen tarkkailijoiden kanssa tehdyt tarkastuskäynnit vastaanottokeskuksissa, jotka muistuttavat internointileirejä. Joissakin tapauksissa, kiitos Ya Bastan! toiminnan, on kyetty parantamaan ihmisten elinoloja ja estämään karkoituksia. Ya Basta! on järjestänyt Leoncavallossa useampia teemailtoja, joissa siirtolaiset ovat tutustuneet paikallisiin asukkaisiin ja esittäneet omia kulttuuriperinteitään, musiikista ruokaan, ja siten vähentäneet ennakkoluuloja. Ya Basta! -yhdistys on myös järjestänyt sadoille aktivisteille matkan Albaniaan, josta suurin osa laittomista siirtolaisista tulee Italiaan. Näin se on käytännössä pyrkinyt auttamaan siirtolaisia paikan päällä sekä heidän tuloaan Italiaan tarjoamalla kuljetusvälineitä ja omia lakimiehiä. Yleensä siirtolaisten tulo on ollut albanialaisten rikollisliigojen liiketoimintaa, jossa ei ole välitetty kuolemantapauksista, ja jossa on kiskottu hädässä olevilta ihmisiltä todella suuria rahamääriä. Ya Basta! oli myös keskeisessä roolissa Italiassa kuuluisaksi tulleessa "Operaatio Siperiassa", jota toteutti viime talvena suurin osa Italian sosiaalikeskuksista. Yllättävän pakkasaallon aikana kaikki keskukset avasivat ovensa kodittomille ja tarjosivat heille yösijan sekä vaatteita.

Ya Basta! on siis ollut monessa mukana. Toiminnan tarkoitus ei ole ollut pelkästään antaa humanitaarista apua, vaan lisäksi rakentaa yhdessä ihmisten kanssa solidaarisuusverkostoja. Tällaiset verkostot eivät vain auta hädässä olevia, vaan yrittävät myös ratkaista ongelmat niiden juurilta, jotka ovat yhteiskunnan rakenne ja yhä kasvava eriarvoisuus.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.