2003-03-30

Sodan sietämätön keveys

PR

Sodan hinta

Imperiumi on hyvin heikko myös taloudellisesti. Yhdysvaltojen hallinto on esimerkiksi joutunut hyväksymään rajusti alijäämäisen budjetin, puhumattakaan raha- ja tavaravirroista. Imperiumin taloudellinen keskiö joutuu imemään itseensä kaikki taloudelliset resurssit, jotta se voisi yhtältä sotia ja toisaalta ylläpitää kulutusta. Rahat virtaavat ennen kaikkea Euroopasta ja Aasiasta. Japani ja Saksa ovat ne maat, jotka tosiasiallisesti maksavat tämän sodan. Siksi emme voi ihmetellä, miksi erityisesti Saksa suhtautuu tähän sotaan nuivasti.

Eurooppa maksaa tosiasiallisesti tämän sodan kulut. Tämä sota olisi mahdoton ilman eurooppalaisia ja aasialaisia investointeja Dow Jonesissa ja Nasdaqissa, ilman valtavaa Yhdysvaltojen velkaantumista (julkista ja yksityistä) sekä ilman eurooppalaisten yritysten voittoja. Tämä sota soditaan eurooppalaisen ja japanilaisen kulutuksen kustannuksella sekä matalien tulopoliittisten ratkaisujen turvin.

Sota nivoutuu tosiasiallisesti talouteen, mutta se ei tee sitä öljyn kautta. Tämän tosiasian esille tuominen on tietenkin "vaarallista", koska se kertoo reformistien - usein julkisesti sotaa vastustavien reformistien - asenteesta. Se kertoo siitä, että on myös tahoja, joskus suoraan valtiollisia tahoja, jotka hyötyvät sodasta.

Tällaisessa kokonaistilanteessa on täysin turha esittää moraalisia tuomioita sotaa vastaan, ja vielä huonompi ajatus on yksipuolisesti tuomita sodan osapuolia, vaikka sota onkin epäsymmetrinen myös sen synnyttämisen aktiivisuuden osalta. Tärkeämpi väline sotaa vastaan on tottelemattomuus niitä yrityksiä ja tahoja vastaan, jotka tosiasiallisesti hyötyvät sodankäynnistä. Mainittakoot esimerkiksi Patria-Hägglunds -konserni, joka on solminut kranaatinheitinjärjestelmiä koskevan kaupan Yhdysvaltain armeijan kanssa.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.