2003-02-07

Haluatko taidetähdeksi?

Marko Pyhtilä

Kyllästyttääkö harmaa arki? Himottaako kuuluisuus? Iltapäivälehtien lööpit, loputtomat jetset-bileet, ilmainen viina ja huumeet tai tarjolla oleva irtoseura? Ellet ole isoryntäinen hyvinmuodostunut blondi, ja kuvittelet että sinulla on jotain muutakin korvien välissä kuin uusin Nylon Beat -albumi, ehkäpä sinun kannattaisi ryhtyä nykytaiteilijaksi.

[Julkaistu alunperin Megafonissa #2]

Tai mikä parempaa: yhdistä työ ja huvi ryhtymällä saman tien taidetähdeksi. Kuka voi väittää, ettei julkkikseksi pääseminen ole nykyään helpompaa kuin työpaikan hankkiminen? Nettoa huimasti tuohta teoksilla, joita kuka tahansa osaisi tehdä. Näin nousukautena yhteiskunnasta löytyy taas höynäytettäviä kulttuurimesenaatteja, jotka ovat valmiita maksamaan maltaita "taide"teoksista, joiden omistaminen pönkittää heidän egoaan.

Valitse taiteenlajisi

Mieti kymmenen sekuntia ja valitse itsellesi sopiva taiteenala. Pidätkö kakka- ja pissaleikeistä? Mikset alkaisi performanssitaiteilijaksi. Piirtelitkö koulussa oppikirjat täyteen kirkkoveneitä? Kuvataitelijan ura odottaa sinua. Viihdytkö kapakoissa yksinäsi? Olet selvää runoilija-ainesta. Eikö kukaan ole kiinnostunut mielipiteistäsi, vaikka olet omasta mielestäsi välkky heebo? Ryhdy kirjailijaksi, niin ihmiset maksavat tilityksesi lukemisesta. Olisitko aina halunnut olla rocktähti, muttet koskaan oppinut soittamaan edes bassoa? Ei hätää: taidemuusikon tärkein ominaisuus on täydellinen piittaamattomuus kaikista musiikillisista konventioista - kuten soittotaidosta.

Keksi itsellesi taiteilijanimi. Valitse sellainen, joka jää mieleen. Kuka haluaa olla Pentti Happonen, kun voisi olla supertähti Kristo tai Divine? Kuka ihmeen Harris Glen Milstead? Olisiko Greta Gustafssonista voinut tulla elokuvatähti ellei hän olisi muuttanut sukunimeään Garboksi? Nimi on kaiken A ja O julkisuudelle perustuvassa taide-jetsetissä; nimen keksittyäsi sinun täytyy alkaa luoda itsellesi "nimeä" taidemaailmassa.

Kaikki yhdellä sivulla.

Tulostusversio.