2008-05-20

Notkea vallankumous
Kommunistijooga on ruumiin ja mielen ylivoimaa

Sri K. Marxabhi

Kommunistijooga on maailmanlaajuinen militantti joogaliike. Sen juuria ei voi paikantaa yhteen lähteeseen. Kommunistijoogit ammentavat intialaisista ruumiin ja mielen harjoittamisen tekniikoista, marxilaisesta teoriasta, terveellisestä ruokavaliosta sekä katutaisteluista ja muista arkipäiväisistä vastarinnan muodoista.

Tapasin kaksi kommunistijoogaliikkeen jäsentä, Andreas B. Virabatrasanan ja Yuri Sirsasanan. Kysyin tyypeiltä pari perustavanlaatuista juttua koskien elämää joogakommunistina.

Sri K. Marxabhi: Millainen militantti olit ennen kuin löysit joogakommunismin?

Andreas B. Virabatrasana: Mun juttuja olivat talonvaltaukset, katutaide ja yhteenotot poliisin kanssa.

Hipeiltä tai vanhemmilta vassareilta meidän posse ei saanut paljoa respektiä. Hipit kannattivat rauhanomaista ratkaisua. Vassarit ja niiden sosiologikamut heittivät sellaista typerää Habermas-läppää, jonka keskeinen idea on, että yhteiskunnalliset ongelmat ratkeavat kun saadaan luotua yhteinen rationaalisen keskustelun areena. Mut me oltiin sitä mieltä, että tie kommunismiin kulkee jokapäiväisten ja kaikkialla tapahtuvien konfliktien kautta. Tän ajatuksen huumaamina me tehtiin niin kovia vallankumouksellisia juttuja, että ne Intiaa fiilistelevät pitkätukat ja vakosamettitakkivassarit eivät sellaisesta osanneet ees unelmoida.

Yuri Sirsasana: Luin tosi paljon Marxia. Dokailin kuin vanha parta ikään, ja bilettelin tietenkin, yksin ja yhdessä. Se oli vastalause porvarilliselle elämäntavalle. Se dokailu oli materialistista, jotenkin lihallista ja raadollista, ja tietenkin sopivan epäsäädyllistä. Kävin happeningeissa ja organisoinkin, mutta se oli sellaista sekoilua.

K: Miten päädyit kommunistijoogien riveihin?

ABV: Kun kerran hengailin kotona hirveässä pilvessä vailla mitään tekemistä, kaivoin hetken mielijohteesta kirjahyllystä Bhagavad Gitan, jonka joku Hare Krishna -hippi oli pakkokaupannut mulle joskus ysärillä. Kirjan keskeinen pointti on musta se, että ihmisellä on yletön määrä haluja - seksuaalisia haluja, materiaalisia haluja ja päihteisiin liittyviä haluja - mikä johtaa siihen, ettei ihminen voi olla onnellinen. Tämän vuoksi halut pitää krishnojen mukaan tukahduttaa.

Idea on musta ihan perseestä. Jokainen todellinen kommunisti tietää, että tärkeintä on tuhota haluja tuottavat koneistot ja antaa tilaa yhteisölliselle ja individualistiselle haluntuotannolle. Halu vapauteen, moninaisuuteen ja kommunismiin on luova voima, joka tulee tuhoamaan kapitalistisen järjestelmän! Anyway, Bhagavad Gitan ja hyvän budin innoittama sain idean kokeilla joogaa. Loppu on sitten kommunistisen teorian ja joogien käytäntöjen yhdistelemistä.

YS: Ruumis anto merkkejä, että mennään päin parantolaa, ei vallankumousta. Alko kiinnostaa toi ruumiin voimistaminen. Tajusin, ettei ole kommunismia ilman vallankumoukselliseen toimintaan kykenevää ruumista. Jokaiseen kommunistiseen kokeiluunhan on liittynyt kunto-ohjelmia. Kuultuani kommunistijoogasta tajusin, ettei pelkkä kuntoilukaan olisi kuin puoli askelta eteenpäin. Olisi treenattava myös mieltä.

Marx tiesi tämän puhuessaan tiedostusprosesseista. Lenin tiesi tämän luodessaan propagandakoneistonsa. Kaikki todelliset vallankumoukselliset ovat tienneet, että mieli on muokattavaa materiaa siinä missä muukin. Kommunistijoogassa mieltä ei kuitenkaan nähdä vain passiivisena tauluna, joka voidaan koulia heijastamaan ideologisia totuuksia. Kommunistijoogi harjoittaa mielen luovia, aidosti emansipatorisia potentiaaleja.

Lähdin siis joogatielle tyytymättömänä vulgaarimaterialistiseen urheiluun. Täytyy kuitenkin korostaa yksilön yhteiskunnallisen kehityksen dialektisuutta. Tänään olen entistä motivoituneempi joogaamaan huomattuani hauisteni pullistelevan komeammin kuin koskaan. Patanjalihan ei hetkeäkään väheksy ruumiin treenaamista. Kyse ei ole vain "henkistymisestä", kuten hippijoogit tuntuvat ajattelevan.

K: Millaista on olla kommunisti muiden joogien joukossa?

ABW: Noh, vaikka materialistisen katsontakannan ymmärrys on usein vähän heikkoa joogasaleilla, on siellä ihan hyviä tyyppejä. Toivon tietenkin, että yhä useammat joogit löytävät kommunismin. Hyvä joogi, kelaapa hetki mielessäsi miten siisti juttu kommunismi on: yhteisomistus, maailmanrauha ja vapaa rakkaus; kaikki samassa paketissa! Kommunismiunelmat tuottavat mulle saletisti kovemmat sävärit kuin mikään meditaatiosessio.

YS: Kysytään sen sijaan, mitä on olla joogi kommunistien joukossa. Toverit käsittävät mielen edelleen jonkinlaiseksi sieluksi, joka on jotain annettua ja voidaan ottaa itsestäänselvyytenä. Kommunistiset harjoitukset kohdistuvat korkeintaan mielen ideologisen tason muokkaamiseen. On kunnioitettava jokaisen kommunistista kehitystasoa, mutta on ohjattava tovereita korkeammalle. Ideologinen kehitys ei riitä. Jo tehdastyöläiset tiesivät, että kommunistinen subjektiivisuus on myös lihasmassaa. Me tiedämme, että se on myös massan notkeutta sekä mielen skarppiutta.

K: Mitä ajattelet tovereista, jotka eivät joogaa? Pitäisikö heidänkin aloittaa?

YS: Vallankumous tulee sitä nopeammin, mitä useammat toverit alkavat joogata. Dokailu ja lusmuilu eivät ole parasta työstä kieltäytymistä. Ideologisten totuuksien sisäistäminen ei ole riittävää subjektiivisuutta. Luokkavihollinen on kohdattava lähitaistelussa, sitä ei voida paeta tai odotella ja analysoida etäältä. Täytyy olla lihaksikas ja notkea. Täytyy olla kristallinkirkas mieli, joka kykenee valottamaan itse itsensä, kuten Patanjali puhuu verratessaan joogin mieltä läpikuultavaan jalokiveen. Jooga on erinomaista lähitaistelukoulutusta, mikä on tärkeää erityisesti kaupunkitilassa.

ABW: Mielestäni tärkeintä on olla hyväkuntoinen ja voimakas militantti. Itse olen saavuttanut kehon ja mielen voiman jooga avulla. Jotkut pyrkivät tekemään itsestään kovempia kommunisteja harrastamalla kuntourheilua: pyöräilyä, uintia ja juoksua. Toiset valitsevat nuorekkaat lajit kuten lajit kuten skeittauksen ja parkourin. Jotkut kommunistit luottavat punttisalien ja steroidien voimaan. Kaikenlaisia hyväkuntoisia ja -kehoisia militantteja tarvitaan.

K: Voiko kommunistijoogi kannattaa aseellista vallankumousta?

YS: Kommunistinen ja jooginen tiedostaminen, marxilaisittain sanottuna muuttuminen kommunistijoogiksi itselleen, avaa erilaisia juttuja. Jokaisen on kuljettava oma "punaisen valaistumisen tiensä", kuten joogitoverimme Keralassa sanovat. Tärkein ase on kuitenkin oma ruumiimme.

ABW: Joogin maailmassa energia ohjaa ihmistä eteenpäin, etkä siis oikeastaan ohjaa itse itseäsi. Luovitaan ihmisten ja asioiden kanssa energian mukana. Koska kommunistijoogassa tällainen energia on vallankumouksen sykli, on meidän joogakommunistien seurattava sitä, vaikka se veisi kohti aseellista konfliktia. Lopullisen ratkaisun on tultava. Tuleeko se rauhaisaa vai väkivaltaista tietä, sitä en osaa sanoa. Vain täydellisen valaistunut mieli tietää vastauksen.

KOm shanti shanti shanti!


Muutamia kommunistijoogaan innoittavia YouTube-linkkejä:

  • Katutaistelussa joogi päihittää vaikka kaksi kung fu -mestaria! =>Klikkaa.
  • Guruji Krisnamacharya muistetaan joogan popularisoijana. =>Klikkaa
  • David Swenson näyttää, millaisiin asentoihin hyvin harjoitellut joogi taipuu. =>Klikkaa
  • Tällaisia chiksejä joogasalilta löytyy! =>Klikkaa
  • Get a Hot Body - joogaliikkeitä aloittelijoille. =>Klikkaa