2007-09-17

Säilöönottokeskusten vastainen toimintapäivä Metsälässä 8.9.2007

Toimitus

Vapaa liikkuvuus -verkoston lauantaina 8.9.2007 Helsingin Metsälässä järjestämässä mielenosoituksessa 180 ihmistä osoitti mieltään säilöönottokeskusta vastaan ja Naze Aghain puolesta.

Kuva: Dan Koivulaakso

Osallistuneiden viesti oli selkeä: säilöönottokeskus on suljettava. Vaikka kirkolta turvapaikka hakenut Naze Aghai vapautettiin mielenosoitusta edeltävänä päivänä, säilöönottokeskus on edelleen olemassa. Myös yhteistä kamppailua Aghain puolesta on tärkeä jatkaa, sillä toimeenpanokielto ei vielä takaa pysyvän oleskeluluvan saamista.

Kuva: Antti Paakkari

Mielenosoittajat kommunikoivat säilöönottokeskukseen vangittujen kanssa piikkilanka-aidan ja tiheällä teräsverkolla varustetun parvekkeen läpi. Osa vangituista kertoi olleensa säilössä kolme kuukautta eikä nähneensä asianajajiaan, joita heidän tilanteensa ei tuntunut kiinnostavan.

Kuva: Ruth Bamming

Useissa puheenvuoroissa tuotiin esiin turvapaikkajärjestelmän kriisi, jonka Naze Aghain tarina on nostanut julkisuuteen. Protesti ei kuitenkaan kohdistunut mitään yksittäistä epäkohtaa vastaan, vaan nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan kokonaisuudessaan. Säilöönottoyksiköllä on kapasiteetti säilöä neljäkymmentä henkilöä kerrallaan ja jos säilö on täynnä, sen sisällä on noin 40 Nazea.

Kuva: Ruth Bamming

Puheenvuoron mielenosoituksessa esittivät Naze Aghai, Irakin pakolaisten kansainvälisen federaation Suomen osaston puheenjohtaja Omar Bahaaldin, Nazmi Basalak, kaupunginvaltuutettu ja SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen, Reza Kamangar, Unioni Naisasialiiton hallituksen jäsen Birgitta Kärkkäinen, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Tapio Laakso, Komala -puolueen edustaja Jaffar Nostafa Soltani, kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr), kansanedustaja Minna Sirnö (vas) ja Vasemmistonuorten pääsihteeri Sampo Villanen. Esiintymässä olivat SuperJanne sekä Julma-Henri ja Steen1.

Kuva: Jukka Könönen

Kuva: Jukka Könönen

Lisää kuvia osoitteessa http://www.flickr.com/photos/vapaaliikkuvuus