2006-10-11

Mielenosoitus opintorahan korottamiseksi 9.10.2006

Riie Heikkilä

Helsingissä järjestettiin 9.10.2006 mielenosoitus opiskelijoiden toimeentulon puolesta. Opiskelijajärjestöt vaativat 15% korotusta opintorahaan, jonka reaaliarvo on viimeisten 15 vuoden aikana pudonnut noin kolmasosalla.

Noin 4000 opiskelijaa koonneessa mielenosoituksessa oli mukana myös perustuloa vaativia tunnuksia. Jaossa oli lentolehtinen, jossa sanottiin seuraavaa:

Tili tyhjä, mutta kalenteri täynnä?

Älä anna sen lannistaa vaan ... BILETÄ PERUSTULON PUOLESTA

Opintorahan reaaliarvo on pudonnut noin kolmasosalla 1990-luvun alun tasosta. Opiskelijajärjestöt vaativat siihen 15 prosentin korotusta. Kuitenkaan mikään maltillinen tasokorotus opintorahaan ei voi olla riittävä korvaus opiskelijoiden panoksesta tietoyhteiskunnan kehitykselle.

ME HALUAMME ENEMMÄN!

Ainoastaan UNIVERSAALI PERUSTULO voi tarjota järkevän ja oikeudenmukaisen ratkaisun opiskelijoiden ja muiden prekaarien toimeentuloa koskeviin ongelmiin, nykyisen tukiviidakon jäykkyyksiin ja tulorajaongelmiin.

Miksi näin? Mihin tarpeisiin perustulo vastaa?

- Opiskelijat tekevät työtä, työttömät opiskelevat, työssäkäyvät ovat välillä työttöminä.

- Työn ja elämän rajat ovat ylipäänsä hälventyneet: nykyisin työssä ja tuotannossa hyödynnetään työn ulkopuolella kehitettäviä taitoja ja sosiaalisia suhteita.

- Perustulo on tietoa tuottavan ja tuottavia suhteita luovan prekaarin opiskelijan perustava ihmisoikeus

Tämän takia emme vaadi vain opintorahan korottamista, vaan sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista:
Universaali perustulo opiskelijoille, apurahatutkijoille, työttömille, pätkäduunareille, kotiäideille ja -isille, kaikille Euroopan alueella eläville ihmisille!

Perustulo sisältyy myös Helsingin ylioppilaskunnan hallitusohjelmaan 2006. Ylioppilaskunnan hallitus pitää pitkän tähtäimen tavoitteenaan sosiaaliturvan muotojen yhtenäistämistä perustuloksi.

Mielenosoituksen jälkeen puoluepoliittiset opiskelijajärjestöt järjestivät keskustelutilaisuuden perustulosta ja hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Mielenosoitus lähdössä liikkeelle senaatintorilta

Kaikkien koulujen prekaarit...

PBPBP

Lisää opintotuki cäsbää!

Monisählääjä

Perustulo bilettelijöille

Eduskunnan edessä

Soihtu