2003-06-27

Elämää sota-aikana

Tapani Rytöhonka

Kertomus paskasta sinulle, joka et halua siitä tietää.

24.3.

TYÖTÖN

25.3.

- " -

26.3.

You oughta know not to
stand by the window
somebody see you up there

27.3.

Helsingin Sanomat julkaisee otteita Raimo Sailaksen työryhmän loppuraportista. Niiden mukaan "kaikkien työttömien pitäisi viimeistään kahden vuoden työttömyyden jälkeen osallistua koulutukseen tai tuki- tai velvoitetöihin, joita organisoitaisiin 'työvoiman kehittämiskeskuksissa'".
        Antonin Artaudia ja Primo Leviä mukaillen, tässä maailmassa, jossa joka päivä syödään keitettyä kohtua viherkastikkeessa tai raivoon piiskattujen vastasyntyneiden sukupuolielimiä, lämpiminä, heti äitinsä emättimestä ilmestyessään, ei voida moralisoida sitä, joka on menettänyt arvokkuutensa. Hänen ratkaisunsa eivät ole yhteismitallisia sinun, työllistetyn, palkatun, ratkaisujesi kanssa. Valta, se hyvä leijonakuningas, jonka myötä- ja kunniantuntoon sinä uskot kapitalismin, humanismin tai proletariaatin diktatuurin nimissä, on hänelle alasti. Se on suhteiden ja tekojen alati soljuva, opportunismia ja abstraktioita kupliva virta. Se ei ole inhimillinen toimija, joten sillä ei ole hyveitä, paheita, moraalia, uskoa. Isänmaata, kotia.
        Toisin sanoen, sitä ei ole. Ei ole valtaa, tekoja vain.
        Töitä. Työtä.
        Tai jos se on, se on sinun luomuksesi - sinä olet vastuussa siitä.
        Sailaksen raportin sisältö paljastuu muistettaessa, ettei työpaikkojen järjestäminen niitä etsiville ole työvoimatoimistojen tarkoitus. Niistä ei saa töitä, ns. tukitöitä vain. Sen sijaan työvoimatoimisto, työvoiman kehittämiskeskus, Totuuden Ministeriö, kohdistaa asiakkaisiinsa kurinpitotoimia, koska sinä uskot yhteiskuntarauhan säilyvän siten.
        Vietyä arvokkuutta ei ole heitetty pois: se on sinulla.

28.3.

Henkilö A, graafikko, tukityöllistyi puoleksi vuodeksi, tehtävänään laatia erään yliopiston laitoksen esite. Hän teki sen kahdessa viikossa. Sitten hän katsoi huoneensa seiniä viisi viikkoa, luki kauhuromaaneja, laski sormensa ja varpaansa. Sen jälkeen hän valitsi eristyssellinsä sijasta karenssin, antoi viedä ruokansa, kahvinsa ja tupakkansa kolmeksi kuukaudeksi.
        Hänen lähtiessään kiltti kanslisti sanoi: "olisithan sinä voinut vaikka kysyä jos joku tarvitsisi valokopioita".
        Henkilö B, maisteri, tukityöllistyi puoleksi vuodeksi erääseen päihdehoitoyksikköön. Hänellä ei ollut tehtävää. Hän katsoi oleskeluhuoneen ruukkukasvia neljä päivää, laski sormensa ja varpaansa. Sitten hän valitsi hiekka-aavikkonsa sijasta karenssin.
        Yksikön johtaja soitti hänelle: "sinä söit täällä neljästi, se on 34 markkaa kuusikymmentä penniä, mitäs me nyt sen kanssa tehdään".
        Kristillisdemokraattien kiltti puheenjohtaja Bjarne Kallis sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että jos ihminen on työttömyyskortistossa eikä eläkkeellä, hän osaa varmasti jotakin.

29.3.

Työttömien monitoimintakeskuksen ilmoitustaulu.
        Kriisikeskus Osviitan suru- ja eronneiden ryhmät kokoontuvat keskiviikkoisin.
        Mielenterveysyhdistys Taimi ry. on julkaissut toimintakalenterinsa.
        Siuntion voimavarakeskuksen Tsemppi-kurssi antaa mahdollisuuden pysähtyä miettimään vertaisryhmässä omaa elämäntilannettaan.

Try to stay healthy
physical fitness
don't want to catch no disease

Työllistetyillä on jotain, mitä työttömät haluavat. He voivat antaa sen, tai olla antamatta. On siis syytä varoa ärsyttämästä heitä: on odotettava.

Try to be careful
don't take no chances
you better watch what you say

Henkilökohtainen on joskus poliittista. Poliittisen taas on oltava henkilökohtaista, jotta sinä tuntisit olevasi turvassa.

30.3.

TYÖTÖN

31.3.

Sailaksen raportti luovutetaan pääministeri Paavo Lipposelle.

1.4.

On hassua, että saavutetut työaika-, minimipalkka, loma-, eläke- ja muut edut on - McDuuneissa: tuhansille, kymmenille tuhansille? - mitätöity. Hassua, ettei ammattiyhdistys-/työväenliikkeestä ole taistelemaan.
        Työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki anotaan KELA:lta. Helmikuussa 2000 se alkoi periä takaisin opiskelijoille maksettuja opintotukia. Maksettavaksi tuli kaksin-, kolminkertainen summa nostettuun nähden. "Myönnän kyllä, että perintäsysteemi on rankka, jopa julma", sanoi suunnittelija Ilpo Lahtinen.
        Tukiasunnoissa asuvien päihdeongelmaisten asumistuen maksamisen se lopetti kokonaan.
        Lapsilisän yksinhuoltajakorotuksia se maksaa, ellei pysty osoittamaan huoltajan elävän avioliitonomaisessa suhteessa kenenkään kanssa, naivan samaa henkilöä viikkokaupalla.
        Työttömyysaikaa koskevan päiväkohtaisen ilmoituksen TYÖTÖN-sanaa ei ennen saanut korvata yhtäläisyysmerkeillä. Niin täytetyt ilmoitukset se lähetti takaisin, korjattavaksi ja täytettäväksi uudestaan, aivan kuten nykyään värikynän käytön tai ruman käsialan takia.
        - " -, - " -, - " -.
        Journalismissa, mediassa, työttömyyden kasvu aiheutti pörssikurssien siirtämisen YLE 1:n talousuutisista pääuutisiksi.
        Kulttuuri valitsee kansansa, kohderyhmän.

2.4.

TYÖTÖN

3. 4.

- " -

4. 4.

Marjasen lainaama raha ei saa käydä pankkitilillä, koska tiliotteet tarkistava sosiaalityöntekijä vähentäisi sen toimeentulotuesta. Se on haettava käteisenä, bussilla.
        Marjanen on juoppo, rahan voi joutua juomaan.
        (Takavuosina tuet piti nostaa automaatista yöllä, heti vuorokauden vaihduttua, koska pankki olisi vienyt ne aamulla palvelumaksuihinsa.)
        Säilyttämällä kellarikomerossaan tinapaperiin käärittyä pakettia ansaitsee rahaa. Tai vannomalla väärän valan. Ollako totuuden velkaa? Kenelle, mille, millaiselle? Miksi?
        Tai paremmin: kumpi on, minä vai se, joka antoi minulle roolin ja määritti sen sitten uudestaan? Minä vai valta, valtio, kansalainen? Minä vai he?
        Minä vai sinä?
        Nousen, hymyilen. (Artaud: Ylikiehumaisillaan oleva maito selittää kattilan jossa se kuumenee.)

My chest is burning
burns like a furnace
the burning keeps me alive

5.-14.4.

TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN, TYÖTÖN.

15.4.

Helsingin Sanomat kertoo uuden hallituksen hallitusohjelmasta. "Valmistellaan malli, jossa tietyn työttömyysajan jälkeen työmarkkinatuen ehtona edellytetään osallistumista aktiivitoimenpiteisiin." Niihin, joiden todellisuus on sekä asiakkaiden että viranomaisen tiedossa.
        Kursseja, joita opettamaankin osallistujat ovat liian älykkäitä.
        Humalaisten iltanäyttelijöiden soperrusta siitä, kuinka ilmentää työhönottohaastattelussa reippautta pukeutumisella.
        Kiukuttelevia konttorirottia, röyhtäileviä, hävyttömiä työvoimaneuvojia.
        ...
        Arvokkuuteni on palannut: on tullut aika ansaita rahaa. Ota kiinni jos saat, sinä veijari!


(Tekstin otsikko ja kursivoidut sitaatit Talking Heads -yhtyeen kappaleesta Life During Wartime, albumilla Fear of Music.)