2005-07-01
Pääkaupunkiseudulla organisoidut talonvaltaukset saivat jatkoa kesäkuun alussa 2005, kun Helsingin ydinkeskustassa vallattiin jo neljä vuotta tyhjillään ollut viisikerroksinen rakennus. Valtaajien tavoitteena oli ottaa Oy Realinvest Ab:n omistama talo sosiaalikeskus- ja asumiskäyttöön.
Valtauksesta teki erityisen ajankohtaisen se, että hieman tätä aiemmin Helsingin kaupunki oli tyhjentänyt 150 paikan asuntolan järjestämättä vaihtoehtoista asuinpaikkaa kaikille asukkaille. Omega avasi ovensa niille, joille Helsingin kaupunki oli kääntänyt selkänsä - vallattu talo tarjosi kahden viikon ajan hätämajoitusta vakinaista asuntoa vailla oleville.
Valtaajat toivat esille, kuinka pääkaupunkiseudun korkea vuokrataso tuottaa ongelmia myös monille opiskelijoille. Samaan aikaan kun ihmiset kärsivät epävarmasta ja usein nöyryyttävästä asuintilanteesta, ympäri kaupunkia seisoo tyhjillään lukematon määrä asunnoiksi soveltuvia kiinteistöjä. Tämän vuoksi talonvaltaus on asunnottoman perusoikeus.
Valtaajat kiinnittivät myös huomiota tarpeeseen saada Helsinkiin vapaita ja epäkaupallisia kulttuuri- ja yhteiskunnallisen toiminnan tiloja.
Omegassa ehdittiin järjestää päivittäisten talokokousten lisäksi mm. työpajoja sekä keikkoja, ja talolla tarjottiin päivittäin ilmaista ruokaa.
Omega häädettiin maanantaina 20.6. puoliltapäivin.
Poliisi eristi Vuorikadun häätöoperaatiota varten. Operaatioon osallistui useita kymmeniä mellakkavarusteisia poliiseja. Poliisi murtautui taloon lähettämällä aluksi siviilipukuisia poliiseja häiriköimään talon ovelle.
Tiistaina 21.6. järjestettiin mielenosoitus vastalauseena maanantaiselle häädölle. Mielenosoitus kulki Kiasmalta Vuorikadulle Omegan eteen, missä joukko poliiseja oli estämässä talon valtaamista takaisin.
Mielenosoittajien kierrettyä korttelin, poliisit pysäyttivät mielenosoitukseen tulossa olleen äänentoistoauton Unioninkadulla. Mielenosoittajajoukko suuntasi Unioninkadulle saadakseen auton takaisin, mutta heidän saapuessa Esplanadille poliisit ajoivat auton pois.
Pohjoisella Makasiinikadulla kolme poliisia yllättäen hyökkäsi väkivaltaisesti etummaisen mielenosoittajan kimppuun, kaataen tämän maahan ja lyöden teleskooppipampulla. Poliisijoukot vastasivat aggressiivisesti muiden mielenosoittajien pyrkimyksiin suojella toveriaan väkivallalta. Monilta poliiseilta puuttuivat tunnistenumerot.
Vastalauseena poliisin hyökkäykselle mielenosoittajat blokkasivat Unioninkadun ja Pohjoisen Makasiinikadun risteyksen autoliikenteeltä. Jonkin ajan kuluttua joukko siirtyi Pienen Roobertinkadun poliisiasemalle ilmaisemaan vastalauseensa poliisin toiminnalle.
Kaksi viikkoa kestänyt Vuorikatu 4:n valtaus osoitti jälleen selvästi, että vapaalle kaupunkitilalle on suuri tarve. Kymmenet ihmiset järjestivät paikalle toimintaa, osoittivat tukeaan esimerkiksi tuomalla ruokaa ja patjoja sekä tulivat talolle viettämään aikaa. "Olisi tärkeää että kaupungissa olisi epäkaupallistakin tilaa", toteaa Mari Lehtinen, yksi Omegan valtaajista. "Kavereiden kanssa kahvilassa istuminenkin maksaa, ja esimerkiksi näyttelytilan vuokraaminen on toisille täysin mahdotonta. Vielä tärkeämpää on tietysti saada katto pään päälle, ja se mahdollisuus on nyt viety joiltakin ihmisiltä."
Tilan haltuunotto sujui ilman ongelmia.
Siivous ja barrikadien rakentaminen alkoi saman tien. Talon alakerrassa olivat Tube-baarin entiset tilat.
Talossa riitti huoneita.
Talon lippusalkoon ilmestyi piraattilippu.
Eteiseen rakennettiin esteitä poliisin varalle.
Realinvestin Jukka Timonen oli seuraamassa, kun poliisi hoiti likaiset työt firman puolesta. Realinvest kieltäytyi neuvottelemasta talon saamisesta edes tilapäiseen käyttöön.
Seuraavana päivänä järjestettiin mielenosoitus vastalauseena häädölle. Mielenosoitukseen osallistui noin 150 ihmistä.
Omegaa vaadittiin takaisin ihmisten käyttöön. Mielenosoittajat vaativat poliisia poistumaan oven edestä, mutta eivät käyttäneet voimaa päästäkseen sisään.
Poliisi provosoi takavarikoimalla äänentoistoauton. Ihmiset juoksemassa auton perään Unioninkadulla.
Pohjoisella Makasiinikadulla poliisit hyökkäsivät etummaisena olleen mielenosoittajan kimppuun, kaatoivat tämän maahan ja hakkasivat pampulla.
Mielenosoittajat vastasivat poliisin toimintaan sulkemalla risteyksen liikenteeltä ja pyrkimällä estämään kiinniotetun kuljettamista poliisiasemalle.
Poliisi kieltäytyi neuvottelemasta tai antamasta perusteluja kiinniotolle.
Mielenosoituksen aikana levitettiin Omegaa takaisin vaativia tarroja. Tarroja ilmestyi myös Realinvestin toimistolle.